Jiří Suchý: Doktor Johann Faust, Praha 2, Karlovo náměstí 40

30. září 2017

Osobitá parafráze faustovského tématu situována do protektorátní Prahy. V rozhlasové inscenaci, která zachycuje studiovou rekonstrukci oblíbeného představení Divadla Semafor, účinkují Jiří Suchý a Jitka Molavcová. On-line k poslechu do pátku 6. října 2017.

30. října 1959 o půl osmé večer vstoupili na scénu divadla Ve Smečkách čtyři pánové, a zazpívali úvodní píseň:

K smíchu toto představení / Trochu je a trochu není / Záleží teď velectění / Na vašem rozhodnutí...

Tím byla odstartována hra Člověk z půdy a také existence pražského Semaforu. Nový neznámý soubor se tehdy představil divákům v malém sálku divadla Na Slupi. Shodou okolností to bylo ve stejném divadle, z jehož scény vyšly několik desítek let předtím osobnosti meziválečné divadelní avantgardy, jejíž poetikou se Semafor inspiroval.

V prvním představení Semaforu, legendárním Člověku z půdy, se v hlavní roli střídali Miroslav Horníček s Milošem Kopeckým a Františkem Filipovským. Původní soubor prošel ještě proměnou, než se ustálil v okruh osobností semknutých kolem tvůrčí dvojice Suchý – Šlitr. Právě kolem této dvojice vznikla legenda Semaforu.

02459506.jpeg

Po tragické smrti Jiřího Šlitra dlouho hledal Jiří Suchý hereckého partnera, až ho po letech hledání našel v Jitce Molavcové. Jedním z nejlepších představení této dvojice byla parafráze faustovského tématu s nezvyklým titulem Dr. Johann Faust, Praha II, Karlovo náměstí 40. Premiéru mělo v Semaforu v roce 1982 a na rozhlasový pás bylo zaznamenáno v roce 1990.

Osoby a obsazení: Doktor Johann Faust (Jiří Suchý), Markétka, Skriptka (Jitka Molavcová), Pan Vágner, Vrchní (Svatopluk Beneš), Christel (Jiřina Jirásková), Lotte (Věra Křesadlová), herec Brander (Zbyšek Pantůček), Režisér Frosch (Jiří Datel Novotný), Zorka, zpěvačka (Luciana Krecarová) a komentátor (Jan Fuchs).

Autor scénáře a rozhlasová úprava: Jiří Suchý
Hraje orchestr Ferdinanda Havlíka
Dramaturgie: Jan Kolář
Režie: Jan Fuchs
 
Natočeno v roce 1990.

autoři: Jan Kolář , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.