Jiří Srnec, výtvarník, skladatel a tvůrce poetického Černého divadla

31. červenec 2014

Ve čtvrteční Telefonotéce je Jiří Srnec hostem Evy Ociskové. Vyprávět bude o divadle, o osobnostech, s nimiž se na svých uměleckých cestách setkal, o hudbě, která je nepostradatelnou součástí jeho života.

Jiří Srnec zvolil jednoduchý inscenační princip, v němž je divadlo vytvářeno pohybem černě oděných herců před černým pozadím. Herci jsou sice očím diváka neviditelní, ale předměty v jejich rukou ožívají a „hrají“ s herci viditelnými. První světový úspěch jeho divadlo zaznamenalo již v roce 1962 na festivalu ve skotském Edinburghu. Od té doby se poetika Jiřího Srnce těší zájmu a úspěchu po celém světě. Mezi nejznámější inscenace Černého divadla Jiřího Srnce patří Pruhovaný sen, Legendy staré matky Prahy, Alice v říši zázraků, Peter Pan, Labyrint, Týden snů, Bílý pierot v černém.

"Každá věc je mnohoznačná. Hůl může být holí kardinálovou, holí slepce, Chaplinovou hůlkou nebo nástrojem, který bije." říká Jiří Srnec a inspiruje nás k citlivému vnímání všeho, s čím denně přicházíme do kontaktu.

Jiří Srnec, divadelník, scénograf, režisér, výtvarník, hudební skladatel, vystudoval pražskou konzervatoř, loutkářskou katedru DAMU a grafickou školu a na počátku 60. let 20. století založil své jedinečné černé divadlo.

Jiří Srnec spolupracoval i s řadou jiných divadel, mj. se státní operou v Mnichově. V roce 2011 byl za svou uměleckou činnost a reprezentaci českého umění ve světě vyznamenán prezidentem České republiky státním vyznamenáním - Medailí Za zásluhy.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio