Jiří Šalamoun: Recidiva

22. prosinec 2000

Grafik, kreslíř, ilustrátor a tvůrce kreslených filmů Jiří Šalamoun nazval před patnácti lety svou velkou výstavu na Staroměstské radnici Inventura a stejný název měly i jeho další menší i větší výstavy. Poslední autorova retrospektiva, kterou můžeme vidět až do 28. ledna ve výstavních prostorách Českého muzea výtvarných umění v Husově ulici v Praze dostala název Recidiva. To proto, že Jiří Šalamoun svou nutkavou potřebu kreslit a vyprávět bere jako určitý druh duševního zasažení.

Výstavní prostory Českého muzea výtvarných umění v Husově ulici jsou v adventním čase už tradičně místem, kde se konají výstavy, určené dětem od tří do devadesáti let. Tu letošní, nazvanou Recidíva, připravil spolu s Claudine Končinskou, kurátorkou výstavy, Jiří Šalamoun.

Letošní pětašedesátník zde ve vlastní instalaci předkládá publiku vskutku bohatý výběr ze své volné grafiky a ze svých kreseb, připomíná zde své divadelní a filmové plakáty, typografické úpravy knih a časopisů, práce pro animované filmy a rozsáhlou kolekci časopisových a zejména knižních ilustrací.

Náznakem se výstava dotýká také jeho tvorby literární - je tu k vidění kniha záznamů snů Nahá obryně a antologie Šalamounovy básnické tvorby Počasí na vraždu.

Rozsáhlou výtvarnou tvorbu Jiřího Šalamouna - ilustroval a upravil na sto knih pro děti i obecenstvo starší - animovaných filmů, na nichž pracoval, je na čtyřicet, velkoformátových litografií více než šedesát - tecy tuto tvorbu charakterizuje bohatý rejstřík výrazu, vervní dramatičnost, filmová optika a příběhovost. Ale také ironie, černý humor a smysl pro nesmysl, vyvažovaný vědomím, že ani v tom nejkomplikovanějším, ale ani v nejprostším příběhu se svět neotevírá úplně a definitivně, že kdesi v jeho jádru je uloženo tajemství, které na nás občas vyplázne jazyk veselé náhody, občas ale také studeně zamrká způsobem, z něhož nás zamrazí v zádech.

Tu laskavou polohu Šalamounovy poetiky najdeme samozřejmě v řadě jeho prací - ale řekneme-li Maxipes Fík, je snad každému v této zemi jasné, kam mířím. Pro ty, kteří výstavu, jež potrvá do 28. ledna, navštíví, jsou právě některé z Maxipsových příběhů připraveny ve videoprojekci v příjemně tajemném sklepení Českého muzea výtvarných umění.

autor: Bohuslav Holý
Spustit audio