Jiří Macháček: U piva lítala slova. „Jsou to samé protimluvy,“ řekl kolega. A tak vznikl náš název

15. říjen 2019

Básníci i autoři prózy se vztahem k Ostravě či visegrádskému prostoru se od 16. do 18. října sjedou do Ostravy na ProtimluvFest. Pořádá ho duše nakladatelství Protimluv Jiří Macháček, kterého si do Vizitky pozvala Eva Lenartová.

Jiří Macháček je Ostravák, milovník klezmeru i romské hudby, autor a posledních sedmnáct let také nakladatel. Už od školy přemýšlel o tom, že by v Ostravě rád vydával kulturní časopis.

Prostředí v Ostravě bylo velmi otevřené, působili tu literáti, výtvarníci, absolventi katedry výtvarné tvorby.

Trvalo šest let, než se k tomu odhodlal: první číslo kritického Protimluvu nakonec s přáteli, mezi které patřil například básník Vít Slíva nebo fotograf Martin Popelář, vydal v roce 2002.

Název časopisu se zrodil jak jinak než nad pivem. Hospodou lítala různá slova, když tu najednou Popelář pronesl: To jsou všechno takové protimluvy. „Všichni jsme se shodli, že to je ono. Oxymoron, zároveň silný básnický prostředek,“ dodává Jiří Macháček.

Jiří Macháček

O čtyři roky později se k časopisu přidalo i stejnojmenné nakladatelství, které vydává prózu a poezii duševně spřízněných autorů. Je mezi nimi například Petr Pazdera Payne, o kterém Jiří Macháček mluví jako o následovníkovi Jana Balabána, nebo básníci Irena Šťastná a Petr Motýl. Protimluv ale dlouhodobě dává prostor autorům z celého visegrádského prostoru.

Cesta na Sibiř i jinam

Stejnou směs „stájových“ i spřízněných literátů přivítá i 13. ročník ProtimluvFestu, jehož hlavním tématem je letos Cesta – nejen ve smyslu putování krajinou, ale i různými světy, maďarskými, slovenskými, českými, bosenskými i polskými. K tématu Jiřího Macháčka dovedla kniha Martina Ryšavého Cesty na Sibiř. „Je to jeden z nejdůležitějších románů napsaných po roce 2000. Zároveň cestopis i deník, kouzelná poezie sibiřské krajiny velmi poutavě a hluboce zaznamenaná,“ popisuje.

Čtěte také

Detailní program je na webu protimluv.cz, nicméně mezi zahraničními hosty Jiří Macháček vyzdvihuje jméno maďarského básníka Gábora Gyukicse, který žil v Americe i v Nizozemí a v Maďarsku patří mezi průkopníky slam poetry. V Ostravě bude číst i debatovat a hrát mu k tomu bude kytarista Jindřich Holubec.

Otazník se vznáší nad účastí kritikou i čtenáři mimořádně ceněného polského básníka Eugeniusze Tkaczyszyn-Dyckiho, autora třinácti sbírek a nositeli řady prestižních literárních cen, jenž údajně nikdy neposkytl žádný rozhovor a někdy se také stane, že si svou účast na dané akci na poslední chvíli rozmyslí, na nádraží se otočí a rovnou se vrátí zpět domů. „Když čte své verše, prožívá to tak, že jednou dokonce omdlel,“ dodává Jiří Macháček. Pokud se nic z toho nestane, návštěvníci ProtimluvFestu ho uvidí 17. října od půl osmé večer.

Poslechněte si celou Vizitku, v níž Jiří Macháček mluvil o své hudební kariéře, o ostravském klimatu, o sociálních sítích ve službách nakladatele i o klíčových autorech Protimluvu.

 

autoři: Hana Slívová , ele
Spustit audio