Jiří Ludvík: Znojmo míří vysoko

3. červenec 2022

Návštěva Českého rozhlasu D-dur ve dnech 9. a 10. července 2022 nabídne setkání s Jiřím Ludvíkem, historikem, muzikantem, kantorem, vinařem, ale v těchto dnech hlavně prezidentem Hudebního festivalu Znojmo, který už po osmnácté zaplňuje ta nejmagičtější místa staroslavného města skvělou hudbou a zážitky. Na D-dur 9. a 10. července 8:00-12:00.

Úžasnými proměnami prochází jihomoravské Znojmo od dob, kdy tu pro většinu Čechoslováků končil svět. Kdy se nedaleko vinula železná opona a samotné Znojmo, ověnčené titulem Vzorné hraničářské město, chřadlo a strádalo. Za třicet let prožil tento kout naší republiky skutečné znovuzrození. V historickém centru zbývá už jen několik reliktů z dob nesvobody; naprostá většina staveb, ulic, promenád, parků i dalších zákoutí je zbrusu nově opravena a otevírá svou přívětivou náruč návštěvníkům z obou stran česko-rakouské hranice. V měsíci červenci znojemský genius loci rozhojňuje také hudební festival, který už osmnáctým rokem přiváží do města a jeho okolí hudbu všech žánrů, včetně velkorysé operní stagiony, vytvořené na míru exkluzivně pro něj.

Hudební festival Znojmo, tak jako dobré víno ve zdejších sklepích, zraje rok do roku. Jména hostujících umělců a souborů jsou stále zvučnější a v brzké době se plánuje propojení s partnerským podnikem na rakouské straně, festivalem v Retzu. V budoucnu by tak obě města chtěla mít festival jediný, se společným programem i dramaturgií.

Jiří Ludvík organizující

V čele festivalu stojí člověk, který zná ve Znojmě a okolí doslova každý kámen. Jiří Ludvík je muž mnoha profesí a zájmů a jako festivalový prezident rozhodně nepatří mezi manažery, kteří by udíleli pokyny a kontrolovali zaměstnance ze stinné klimatizované kanceláře. Naopak! Jiří je vždy v první linii; telefonuje, jedná, sedí za volantem, rozváží, v případě potřeby hasí neshody a brání festival vlastním tělem. Třeba tehdy, když si v průběhu open-air koncertu či opery někdo v blízkosti usmyslí, že zrealizuje ohňostroj… Za Jiřím Ludvíkem jsme se vydali s mikrofonem, prošli se festivalovými místy a dějišti nejlákavějších koncertů a povídali si o jejich historii a současnosti. Louckou jízdárnu, kostely Sv. Mikuláše a Sv. Michala, Jihomoravské muzeum nebo hospodu U Šneka si můžete během rozhlasové Návštěvy u Jiřího Ludvíka projít i vy. A poslechnout si jeho oblíbenou hudbu, reportážní záběry z dřívějších let i unikátní nahrávky, které Český rozhlas pořídil přímo na festivalové operní stagioně.

Na D-dur 9. a 10. července 8:00-12:00, s reprízami po půlnoci.

Více z pořadu