Jiří Ludvík, prezident Hudebního festivalu Znojmo: Letos vzdáváme hold W. A. Mozartovi a jsme jediní, kteří každý rok připraví operu nebo oratorium výhradně pro festival!

4. červenec 2016

Festival ve Znojmě si buduje pěknou tradici. Dvanáctý ročník se věnuje 260. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta a na setkání s geniálním skladatelem zve od 7. do 24. 7. 2016.

Je to řehole, nervy do poslední chvíle, ale neskutečně krásná práce!

Festival zahájila 7. června inscenace Dona Giovanniho ve hvězdném obsazení. Pod taktovkou Romana Válka diváci uslyší Adama Plachetku, Kateřinu Kněžíkovou, Borise Prýgla, Janu Šrejma Kačírkovou a mnohé další domácí i zahraniční hvězdy.

Tušíte, k čemu sloužily stovky pingpongových míčků? Že možná zazpívá Donnu Elvíru manželka Adama Krystiana - představitele Leporella, která za ním přijela na návštěvu a všechny okouzlila? Jak dlouhý je seznam těch, kteří darovali jednotlivá "sklíčka" do mozaiky kulis? Jaká byla atmosféra, když se poprvé sešel celý realizační tým a kam si chodí Adam Plachetka pro víno?

Festivalová představení, další koncerty a bohatý doprovodný program se budou opět konat na různých místech Znojma i v jeho krásném okolí včetně Národního parku Podyjí. Hudba bude znít v historickém centru města, na nádvoří minoritského kláštera, v jízdárně kláštera v Louce, v kostelích a na zámcích.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio