Jiří Kratochvil: Vánoční sirota. Fantaskní, groteskní hříčka zasazená do časů dickensovského Londýna

24. prosinec 2020

Původní povídka na vánoční téma z časů dickensovského Londýna o dobrodinci a oběti jeho dobrodiní. Účikuje Vladimír Hauser. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Vladimír Hauser
Připravil: Tomáš Sedláček
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2010

V roce 2007 napsal prozaik, dramatik a esejista Jiří Kratochvil pro brněnskou rozhlasovou revue Zelný rynk cyklus dvanácti miniher se společným názvem Divadélko Silver uvádí… Jednou z těchto miniher byl i text s názvem Vánoční sirota, který o tři roky později natočil v brněnském studiu režisér Radim Nejedlý jako povídku v interpretaci Vladimíra Hausera.

Fantaskní a groteskní hříčka se odehrává v roce 1856 v předvánočním Londýně, kde protřelý Kmotříček, bývalý velitel vojenské posádky v indickém Čandígarhu, obstarává tzv. vánoční siroty pro bohaté filantropy. A vůbec mu nevadí, že na roli vánoční siroty právě chystá obstarožního bezdomovce. Autor zcela pouští svou fantazii z uzdy v nejlepší tradici Barona Prášila. A tak indického tygra zahání štědrovečerní zlaté prasátko, scénou se mihne květinářka Líza i v sirotčinci šikanovaný Oliver Twist, zazvoní ještě nevynalezený telefon a dozvíme se i, co je pověstné „čudo“, ve kterém všechny postavy nakonec zmizí.

autoři: Tomáš Sedláček , Libor Vacek
Spustit audio