Jiří Kratochvil: Babička slaví devětadevadesáté narozeniny aneb Rozhlasová balada o smrti a o Jankovi

18. únor 2020

Zdánlivě nezávazná a komická historka o dvojnících přerůstá v metaforický příběh o střetu se světem, v němž lidé ztrácejí svou autentickou hodnotu. V titulní roli Barbora Hrzánová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Letos jubilující český prozaik Jiří Kratochvil (*1940) se na začátku 90. let věnoval také rozhlasové hře. Z té doby pochází i scénář Babička slaví devětadevadesáté narozeniny aneb balada o smrti a o Jankovi.

Titulní hrdinku Kratochvilovy hry osud obdařil nejen dlouhým životem, ale také početným potomstvem a příbuzenstvem. A tak, když se rozhodne oslavit své devětadevadesáté narozeniny, je z toho rodinná sešlost, pro kterou dům hostitelky málem nestačí. Mnozí příchozí se neviděli několik let, během nichž se navíc dost událo nejen v rodinných, ale i společenských poměrech. Pro snazší orientaci na cizí a čím dál podivnější oslavě dal autor ve hře posluchačům zvláštního, ale dobře informovaného průvodce. S ním jistě nebude problém poznat, kdo je kdo. Nebo snad ano?

Text, ve kterém se anekdotická zápletka s dvojnictvím proměňuje v metaforu o světě, v němž lidé ztrácejí svou autentickou hodnotu, byl oceněn ve vyzývací soutěži o nejlepší původní rozhlasovou hru v roce 1996. Jiří Kratochvil později ve spolupráci s dramaturgií Městského divadla Brno hru přepracoval pro jevištní provedení pod názvem Herci. Obě verze vyšly v roce 2009 v autorově výboru rozhlasových a divadelních dramat Hry a sny.

Osoby a obsazení: Babička (Barbora Hrzánová), Janek (Ivan Řezáč), Smrt (Přemysl Rut), Martin (Václav Postránecký), Lukáš (Stanislav Fišer), Grúňa (Alena Vránová), Mahulena (Martina Hudečková), Lída (Simona Stašová)a další

Damaturgie: Pavel Minks
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 1997.

Spustit audio