Jiří Haussmann: Metafyzický průmysl a Dva obrázky ze života. Z Divokých povídek předního českého satirika 20. let

2. duben 2023

Český spisovatel, fejetonista a autor sci-fi Jiří Haussmann se narodil roku 1898 v Praze. Po absolvování základní vojenské služby úspěšně dokončil studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Záhy, ve věku 24 let, umírá na tuberkulózu. Haussmannovu tvorbu do značné míry ovlivnily jeho levicové postoje. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Metafyzický průmysl
Účinkuje: Karel Pospíšil
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Režie: Jan Tůma
Natočeno: 1995
 
Dva obrázky ze života
Účinkují: Rudolf Pellar, Jiří Kvasnička, Karel Pospíšil, Viktor Vrabec, Radim Vašinka a Jan Novotný
Režie: Petr Adler
Natočeno: 1993

Metafyzický průmysl

Miliardář Mr. Wilkins přichází s revoluční myšlenkou – zakládá společnost Psychonecessa, jejímž cílem je uspokojení vyšších ideálních požitků, po kterých člověk i přes nesporný materialismus stále tolik touží. Prosperující firma však brzy spěje ke krachu a absolutnímu zániku. Co dokáže tenhle zdánlivě ideální svět spasit? Jen Mr. Morisson a jeho Ústav zla, který připomíná, že zlo je pro zachování dobra zkrátka potřeba.

Dva obrázky ze života

Ústředním motivem příběhu jsou dvě shromáždění – setkání radních, kteří hlasují o pamětní desce Karla Havlíčka, a shromáždění zvířat s úkolem formulovat zákon divočiny. Při hledání společné noty stojí proti sobě mnoho názorů, mnoho zájmů a mnoho frází. Lidé nebo zvířata, všichni mají za cíl jedno – vytěžit právě pro sebe maximum. O tom, jak situace dopadne, nakonec rozhodují ti nejvyšší. Nebo ne?

Spustit audio

Související