Jiří Čunek: Oslabení důvěry v politika je destrukce demokracie, říká ke kauze Babišova syna

Senát považuje za nepřijatelné, aby premiér Andrej Babiš setrval ve vládě, dokud se nevyšetří kauza Čapí hnízdo. Důvodem jsou nově zveřejněná podezření. Je možné kvůli závažnému podezření opustit vrcholnou politiku a v případě očištění se do ní bez problémů vrátit? Marie Bastlová se ptala senátora a bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka z KDU-ČSL.

Jiří Čunek hlasoval proti usnesení, které vyzývá Babiše k rezignaci. „Jsem přesvědčen, že naše politika vměšující se do státního zastupitelství a policie způsobila, že ‚náhodou‘ požádali Andreje Babiše o odstoupení krátce před volbami. Kdyby se to stalo v klidu po volbách, bez mediálních projevů, byl by to férový proces,“ řekl v rozhovoru s Marií Bastlovou.

Sám Andrej Babiš prohlásil, že kauza týkající se únosu jeho syna na Krym je účelově vypuštěná kauza před oslavami 17. listopadu. Podle Jiřího Čunka to bylo politické zadání některého z politiků. Dále uvedl, že když už politik musí trpět mediální kauzy, měly by prý státní orgány použít nástroje k tomu, aby byl obviněný vydán těsně před obžalobou. Což mimo jiné vyžaduje rozdílný přístup k politikům a k běžným občanům. „Občan volí svého zástupce, ke kterému má mít důvěru. A když je tato důvěra oslabena, pak je to destrukce demokracie,“ myslí si senátor Čunek. „Když by v takovém případě politik odstoupil, vládnout budou ti, co mají takové krytí ve státních složkách, že se jim podobná situace stát nemůže,“ dodává.

ANO je pro mne přijatelný partner, stejně jako ČSSD, ODS a další, říká staronový senátor Jiří Čunek. Bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL?

Jiří Čunek z KDU-ČSL

Kdyby se po volbách do třetiny Senátu hodnotila úspěšnost kandidátů ziskem počtu hlasů, byl by letošním vítězem staronový senátor za obvod Vsetín a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Marie Bastlová se ptala také na to, jaký byl jeho vlastní návrat do politiky poté, co ustál politickou kauzu. Několik měsíců po zahájení stíhání zůstával ve funkci. „Neměl jsem odcházet vůbec, ale mou rodinu a ženu to poškozovalo. Jsem přesvědčen, že kdybych odešel hned s tím, že už v politice nikdy nebudu, vyšetřování okamžitě skončí.“ To Jiří Čunek považuje za důkaz, že v jeho případě nešlo o podstatu věci, ale o to dostat ho z politiky.

Jeho straničtí kolegové Marian Jurečka i Pavel Bělobrádek premiéra kritizují. Podle Jiřího Čunka se přidávají k mainstreamu, protože jim chybí právě zkušenost s vyšetřováním. „Oni za to nestáli, takže nepotřebovali takto obvinit. Já jsem díky tomu pochopil, že jde o politiku, ne o vyšetřování,“ uzavírá rozhovor.

autoři: Marie Bastlová ,
Spustit audio