Jiří Černý o nás řekl, že Jablkoň je něco mezi Bachem a divošskou hudbou, říká zakládající člen Michal Němec

8. listopad 2022

„My jsme byli vždy trochu zvláštní. Jsou lidé, kteří o nás tvrdí, že jsme pro ně ti nejlepší, ale je jich relativně málo. Někdo fandí folku, jiný jazzu, rocku atd. Jablkoň hrál na všech akcích, my jsme vždy byli všude doma, ale všude jsme tam tak trochu nepatřili,“ říká lídr a jediný zakládající člen skupiny Jablkoň, ale i kytarista a zpěvák Michal Němec.

„Hudební publicista Jiří Černý o nás řekl, že jsme něco mezi Bachem a divošskou hudbou – kromě toho, že tvrdil, že Jablkoň je setkání Georga Friedricha Händela s pračlověkem,“ dodává s úsměvem.  

Divadelník a malíř Jan Fanta alias Fany a Martin Carvan, ředitel ZUŠ Slaný a člen kapely Jablkoň

Alternativní hudební skupina byla podle svého frontmana pro všechny „zvláštnost“. „A úspěch přišel, až když se otevřely hranice,“ popisuje léta před listopadem 1989. Skupina totiž začala hrát už v roce 1977, ale každý z členů musel mít i civilní povolání, které je živilo.  

„Na začátku jsme chtěli být folkaři a dělali jsme i takové písničky. Pomalu jsme ale experimentovali, zkoumali, až se nám to ,převalilo‘ do nějaké alternativy – ač tohle označení nemám moc rád,“ uzavírá.

Celý rozhovor Petra Viziny a Michala Němce najdete v audiozáznamu.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související