"Jiní se chlubívají kdečím, ale tatínek, ten ne"

2. únor 2005

"Když bylo mé dceři Sylvě asi deset let, vyprávěl jsem jí smyšlené pohádkové příběhy," seznamuje Arnošt Goldflam čtenáře své knihy Tatínek není k zahození s genezí jejích příběhů. "V nich jsem já coby tatínek vždy nějakým nedopatřením vykonal záslužný čin."

A vskutku: hned v tom prvním zachrání krásku, jež má být obětována draku: převlékne se za ni, pod sukní ukryje dvě motorové pily na setrvačník, a když ho drak spolkne, prořeže se z jeho břicha ven a pak mu ještě ufikne hlavu. V jiné pohádce zase zachrání vážně onemocněvšího prezidenta, v další se ujme řízení tryskového dopravního letounu poté, co pilot zkolaboval, anebo za pomoci paličky na maso, formy na bábovku a spreje se šlehačkou zneškodní bankovní lupiče. "Pane," děkuje mu paní od přepážky za záchranu, "vy jste byl jak ten Bajaja na bílém koni. Taky vypadal napřed jako nějaký moula, a pak se projevil jako rytíř a hrdina."

Goldflamova kniha "Tatínek není k zahození"

Právě v tom tkví vtip Goldflamových pohádek. Představte si jeho hobbití postavičku v akčních situacích hodných Schwarzeneggera a vyprávěných Woody Allenem. Ale co Allenem, vždyť ani ten nepřetrumfne něžnou ironii a patafyzickou vynalézavost kouzelníka Arnoštka. Není divu, že se tatínkovým patnácti příběhům Goldflamova dcera Sylva velmi smála, a je dobře, že ho Tomáš Sedláček, vedoucí brněnské literární redakce Českého rozhlasu, přesvědčil, aby je zapsal. Ve vydání Nakladatelstvím Andreje Šťastného doprovází "pohádky pro malé i velké", jak zní jejich podtitul, půvabné barevné ilustrace paní Petry Goldflamové-Štětinové. Ta na poslední stránku ale namalovala pouze prázdný rámeček bez obrázku. A sice proto, aby mohly děti splnit, co jim autor doporučuje: "Jestli máš taky takového šikovného tatínka, nalep sem jeho obrázek."

Otcové a dědečkové, tuhle knížku potřebujete víc než příručku pro kutily. Ukažte dětem a vnoučatům svou pravou tvář. Vždyť je škoda, aby vás - hrdiny - viděly jen pohledem svých maminek a babiček.

autor: Bronislav Pražan
Spustit audio