Jindřišská zvonice zve k návštěvě

28. únor 2003

Jindřišská věž, přesněji řečeno zvonice kostela sv. Jindřicha a sv. Kunhuty byla v minulém roce zpřístupněna pro veřejnost. Z technického hlediska jde v českých poměrech o ojedinělý projekt, při kterém byla do původní renesanční věže vestavěna nová, samonosná věž. Stavební práce trvaly 12 měsíců a celkové náklady dosáhly 23 miliónů korun. Dnes probíhají ve věži dokončovací práce, zbývá už jen zpřístupnit restauraci. V deseti patrech nové "věže ve věži" probíhají v současnosti čtyři výstavy.

Samotná prohlídka věže začíná vyhlídkou z 10. patra. Vystoupat po několika úzkých schodech, které vedou od výtahu do věžního krovu, se vyplatí. Zvonice kostela sv. Jindřicha je nejvyšší zvonicí v Praze a se svou celkovou výškou bezmála 66 metrů nabízí nádherný pohled na Prahu.

Jindřišská věž

Z vyhlídky vede trasa dolů po schodech. Postupně narazíme na čtyři nevelké expozice. První z nich je výstavka s názvem "Zvonařství rodu Manoušků", která představuje významnou českou zvonařskou rodinu. Právě firma Manoušek restaurovala také zvon "Maria", který dnes opět visí v Jindřišské zvonici. Byl odlit roku 1518 mistrem Bartolomějem, měří 101 cm v průměru a váží 723 kg. Poprvé po opravě zvonil loni 30. listopadu.

Na výstavě se také dozvíte něco o "Pražské mobilní zvonkohře". Tento unikátní nástroj je složen z 57 bronzových zvonů. Pro srovnání - pražská loretánská zvonkohra jich má "jen" 27. Více o zvonkohře, ale i o carillonérech, hráčích na zvonkohru, se dozvíte na www.carillon.cz.

V dalším patře se nachází výstava fotografií s názvem "Jindřišská věž a věže kolem ní". Jsou v ní fotografie ze stavby projektu "Věž ve věži", obrázky samotné Jindřišské věže, ale i všech ostatních pražských věží. To, co uvidíte nahoře na věži z vyhlídky, uvidíte zde v detailu na fotografiích.

Pojďme o patro níž, kde je umístěna výstava české panovnické a státní symboliky od dob přemyslovců až k samostatné České republice. Ucelené informace o tom, jaké státní symboly měly v průběhu staletí české země, jak a proč se měnil státní znak České, resp. Československé republiky nebo jak se utvářela česká vlajka, najdete právě zde.

Poslední expozicí je soubor fotografií "Praha Franze Kafky". Fotograf Jan Jindra doplnil své fotografie pražských uliček a zákoutí Kafkovými citáty. O Praze například Kafka řekl: "Praha je jedno z Měst. Její minulost byla větší než její současnost. A i ta je ještě dost úctyhodná".

Jindřišská věž nabízí také posezení ve stylové kavárně La Torre, která se nachází v prvním patře. Samozřejmostí jsou toalety, umístěné "na půli cesty" mezi vyhlídkovou plošinou a patou věže. Jindřišskou zvonici se určitě vyplatí navštívit. Její prohlídka Vám nezabere mnoho času a může být příjemným zpestřením víkendového odpoledne.

Věž je otevřena od pondělí do pátku od 9:00 do 18:00, v sobotu a v neděli od 10:00 do 18:00. Základní vstupné činí 60 Kč, snížené 30 Kč.

autor: vob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.