Jimi Hendrix „80“. Nová kompilační deska vzdává hold legendárnímu kytaristovi

25. listopad 2022

Legendární americký kytarista, autor a zpěvák Jimi Hendrix by se v neděli 27. listopadu 2022 dožil osmdesáti let. Jeho život se uzavřel v roce 1970. Jeho kariéra tak byla sice krátká, ale významná. Připomene nám ji Otakar Svoboda.

(…) Putoval po kapelách lokálního významu, až odjel do Anglie, kde potkal vedle Janis Joplin třeba Erika Claptona, tehdy slavné Animals, Rolling Stones a postupně se zařadil vedle nich, protože prostě výbavu a kvalitu měl. Bohužel uvolněný životní styl, který se odrazil i na partnerských vztazích, se projevil v oné nevázanosti a drogy ho nakonec dostaly. Svět přišel o přelomovou osobnost a lze se jen dohadovat, kam by se vyvinul, kdyby nezemřel. Mluvilo se například o připravované spolupráci s Milesem Davisem. Dovedete si to představit, co mohlo vzniknout za skvělou věc? Ale stačil vydat už „jen“ Electric Ladyland. (…)

autoři: Otakar Svoboda , Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.