Jihočeské rybníky a poetická zákoutí. Výtvarník Václav Johanus zve do svého barevného světa

11. listopad 2018

Barevný poetický svět teď můžete odhalit v českobudějovické galerii Hrozen. Karikaturista, grafik a ilustrátor Václav Johanus tu představuje své práce, které vznikly za poslední tři roky. Na padesát originálních děl možná návštěvníky překvapí nevšedním klidem a něhou.

Už když lidé z ulice vejdou do mázhausu, dnešní galerie Hrozen, uvítají je barevná kukátka. Sám výtvarník Václav Johanus jim říká kolečka. Mají průměr zhruba dvacet centimetrů a zobrazují snové poetické krajiny, které evokují idylu a dětství.

„Chci, aby se celá moje práce trochu točila kolem poezie a protože to neumím napsat, ale domnívám se, že to umím nakreslit, tak se vyjadřuji tím kreslením. Většinou jsou to reminiscence na jihočeskou krajinu a potom si vytvářím takovou krajinu, kde bych snad chtěl strávit dovolenou nebo žít,“ říká Václav Johanus.

Jihočeská krajina je de facto od počátku jeho inspiračním zdrojem. „Už jako kluk jsem blbnul s rybami a to mi zůstalo. Vlastně jsem netušil, že se to promítne do práce až takhle hluboko. Vždycky si před každou výstavou říkám: Uber té vody. A když to začínám rámovat, tak je kolem mě modro,“ komentuje s úsměvem.

První, na co se vždy ráno podívám z okna ateliéru, je Černá věž

Václav Johanus.

"Moje nejoblíbenější barva je určitě modrá. Zřejmě to souvisí s jihočeskou krajinou a rybníky." To jsou slova proslulého grafika, kreslíře a ilustrátora Václava Johanuse, jehož znají i lidé, kteří o výtvarné umění příliš nezajímají. Jeho charakteristické obrázky se zvláštní poetikou totiž už půl století přinášejí jihočeské noviny.

Veselou barevností a poetikou může nová výstava v českobudějovické galerii Hrozen zaujmout i děti. Ostatně už v 70. a 80. letech Václav Johanus spolupracoval s mnoha dětskými časopisy, například Sluníčko nebo Ohníček.

„Mimo to jsem dělal třeba grafické listy. To byla práce pěkná a docela jsem na to měl i takové roztomilé ohlasy od dětí. To člověka bavilo, protože věděl, že to nedělá zbytečně. Navíc tam je možnost tu barvu, jak se říká, osolit, protože se nabízí, aby to bylo veselé a hodně barevné,“ doplňuje.

Ti, kteří stále vnímají Václava Johanuse především jako humoristického kreslíře využívajícího přísných černobílých geometrických vzorů teď můžou poznat jeho další svět. Šanci mají do konce listopadu.

Rozhovor s Václavem Johanusem o jeho díle přináší kulturní magazín Kavárna. Dále vás pozve na výstavu obrazů Kateřiny Ašenbrennerové do rozhlasové kavárny u Tří lvů.

Spustit audio

Související