Jihlava odhalí 7. července pomník Gustavu Mahlerovi

29. červenec 2015

Sedmého července, v den 150. výročí narození Gustava Mahlera, odhalí Jihlava skladateli pomník. Narodil se na Vysočině v Kalištích u Humpolce a prvních patnáct let života strávil pak v Jihlavě. Socha od Jana Koblasy, která má stát v nově upraveném prostoru u hradeb na místě bývalé synagogy, je vyvrcholením úsilí občanského sdružení vedeného přesvědčením, že právě v jejich městě by měla stát důstojná socha této geniální osobnosti světové hudby.

Po Evropě existuje několik bust Gustava Mahlera, jednu například vytvořil francouzský sochař August Rodin, avšak dosud v žádném městě, ani ve Vídni, neexistuje skutečný pomník. V Jihlavě Mahler v roce 1877 maturoval, ještě do roku 1889 tam zajížděl za rodiči a sourozenci a až do konce života zde měl domovské právo. Reliéfy na pamětní desky pro Kaliště a pro Jihlavu realizoval sochař a medailér Milan Knobloch. Vedle toho skladatele připomínal už jen výtvarný objekt navržený jihlavským architektem Martinem Laštovičkou a instalovaný v přízemí Horáckého divadla; je připomínkou prvního Mahlerova veřejného vystoupení, které se uskutečnilo 13. října 1870, když mu bylo deset.

02058237.jpeg

Ve městě se letos koná od 18. května devátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Hudba tisíců – Mahler Jihlava 2010. Na večerním zahajovacím koncertu zazněla ten den komorní verze Písně o zemi Gustava Mahlera. Komorní filharmonii Pardubice dirigoval Petra Altrichter, jako sólisté se představili mezzosopranistka Dagmar Pecková a tenorista Jaroslav Březina.

02058245.jpeg
02058244.jpeg

Festival vyvrcholí 7. července odhalením pomníku a koncertem Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Podvečerní koncert tohoto tělesa s přesnou replikou programu vojenské hudby, jaký s největší pravděpodobností mohl patnáctiletý Mahler v posádkovém městě Jihlavě slyšet, má stanice Vltava přenášet z Kališť. Ještě předtím se v Mahlerově rodném domku – rovněž v přímé rozhlasovém přenosu - uskuteční odpoledne písňový recitál barytonisty Thomase Hampsona.

02058247.jpeg

Za rok 18. května se bude připomínat 100 let od chvíle, co se Mahlerův život ve Vídni uzavřel.

autor: Petr Veber
Spustit audio