Ježkova narozeninová oslava

25. září 2016

Sváteční náladu podvečera poslední zářijové neděle umocní oslava sto desátých narozenin pianisty a skladatele Jaroslava Ježka.

Syn z rodiny žižkovského krejčího, jenž absolvoval na konzervatoři kompoziční oddělení K. B. Jiráka a Aloise Háby, sypal z rukávu hudební nápady „melodiky téměř schubertovské“, jak zdůrazňoval doktor Václav Holzknecht.

Soudobou českou klasiku obohatil Jaroslav Ježek mj. o klavírní a houslový koncert, skladby pro smyčcové i dechové komorní soubory, sonátu pro housle a klavír, duo pro dvoje housle, řadu klavírních děl, zhudebnil poezii Vítězslava Nezvala, Jaroslava Seiferta, Konstantina Biebla, Františka Halase, ale především složil pro Osvobozené divadlo více než stovku nejtrvanlivějších českých evergreenů a také scénickou hudbu.

Na významného jubilanta v nedělním podvečeru zavzpomínají Jiří Stivín, Rudolf Dašek, Karel Velebný a Sága rodu SHQ, Karel Krautgartner, Karel Vlach, Rudolf Cortés, Sestry Allanovy, Jan Werich, a za současnou jazzovou generaci přijdou Jaroslavu Ježkovi pogratulovat Libor Šmoldas a Tomáš Mika.

autor: Aleš Benda
Spustit audio