Ježíšek naděloval Safari Parku Dvůr Králové. Po narození nosorožce přišlo na svět mládě hrocha

18. prosinec 2018 19:24

Na konci minulého týdne se v královédvorském safari parku narodilo mládě hrocha - matkou se stala sedmiletá samice Hula. Do Dvora Králové se hroši vrátili před dvěma lety po čtrnáctileté přestávce v chovu těchto třetích největších suchozemských zvířat na světě.

„Narození mláděte hrocha po téměř 30 letech považuji za jeden z nejhezčích dárků, který dvorský safari park dostal k letošním Vánocům,“ uvedl k nejnovějšímu chovatelskému úspěchu zahrady její ředitel Přemysl Rabas.

Dva nosorožci během dvou dnů. Safari Park Dvůr Králové hlásí nové krásné přírůstky

Mládě nosorožce černého v Safari Parku Dvůr Králové

V úterý ve večerních hodinách dorazila do safari parku nová samice nosorožce bílého jižního Jabulina z francouzské Zoo Montpellier. Jen o dva dny dříve se ve Dvoře Králové narodilo mládě nosorožce černého. S novým přírůstkem má nyní skupina černých nosorožců 19 jedinců, což je vůbec nejvíc v historii zahrady.

Ošetřovatelé před blížícím se porodem oddělili samce od samičí skupiny, aby Hule zajistili co nejlepší podmínky na příchod jejího vůbec prvního mláděte. „Samice i nový přírůstek jsou v pořádku, přesto zatím potřebují naprostý klid,“ říká zoolog Jiří Hrubý. Poslední odchované mládě se ve Dvoře Králové narodilo v roce 1989.

Hroši se rodí zpravidla ve vodě, kde také tráví většinu času. „U nás však porod proběhl na souši, a to v nočních hodinách, tedy v době, kdy samice téměř vždy zůstávají mimo bazén,“ říká Jiří Hrubý. Pohlaví mláděte zatím není známo a jeho váha je odhadována kolem 25 až 30 kg. Společně s Hulou a mládětem zůstává ve společném boxu také samice Mona.

V královédvorském safari parku se narodilo mládě hrocha

Otcem se stal třiatřicetiletý samec Mike dovezený na podzim minulého roku ze Zoo Stuttgart. Se samicemi byl poprvé spojen letos v březnu a téměř okamžitě si ošetřovatelé všimli pokusů o páření obou samic.

V královédvorském safari parku se narodilo mládě hrocha

„Domníváme se proto, že nás během následujících týdnů čeká další porod. I podle Moniina chování a nárůstu její hmotnosti je pravděpodobné, že je v pokročilém stavu březosti,“ doplňuje zoolog. Březost se u hrošic pohybuje okolo osmi měsíců a většinou rodí jedno mládě.

Dvorský safari park chová hrochy obojživelné od roku 1966, kdy od mnichovské zoo Hellabrunn získal samici Doru. O rok později přišel samec jménem Heini. Pár se stal poprvé rodiči v létě 1972, kdy se jim narodila samice Buchta. Chov hrochů musel být před 16 lety přerušen kvůli plánované rekonstrukci pavilonu slonů, který do té doby hroši obývali spolu s tapíry.

Hroší skupina je během zimních měsíců umístěna na zimovišti v zázemí zahrady. Návštěvníci je budou mít možnost vidět naživo na jaře příštího roku, kdy je ošetřovatelé přesunou do velkého výběhu s vodní nádrží v pěší části zahrady.

autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související