Jen stavět byty nestačí. Jak se v Česku rozvíjí sociální bydlení a proč se setkává s nelibostí?

29. duben 2021
Návštěvníci

Pomoci lidem, kteří jsou v bytové nouzi, je výhodné pro celou společnost, myslí si Matěj Hon z Platformy pro sociální bydlení. Proč je třeba, aby Česko více pomáhalo svým občanům nacházet domov? A proč tu stále neexistuje zákon o sociálním bydlení? Nejen o tom jsme mluvili v další bonusové epizodě série Návštěvníci.

„Je to politicky citlivé téma,“ říká na téma chybějícího zákona o sociálním bydlení Matěj Hon. „Ty skupiny (shánějící bydlení, pozn. redakce) jsou nepopulární, politici u nich u většiny společnosti body nenaženou. Řadě lidí se to příčí s nějakým jejich přirozeným chápáním spravedlnosti. Bydlení je odměna za práci. Ale lidi, kteří přicházejí ze složitých situací, prostě nejdřív potřebují stabilitu a klid a pak si můžou dát svůj život do pořádku.“ 

Čtěte také

Matěj Hon ale vidí problematiku bydlení pro ohrožené skupiny obyvatelstva optimisticky. „Nemáme sice zákon o sociálním bydlení, na druhou stranu, když se koukneme pět let zpátky, o housing first se mluvilo ve velmi teoretické rovině. A dneska je tu z evropských a státních peněz projekt housing first, který běží v mnoha městech, stává se to realitou.“ 

V čem je pro společnost výhodné, když se postará o bydlení své ohrožené skupiny? „Existují na to ekonomické analýzy, které ukazují, že člověk, který bydlí a může si v bezpečí domova vyřešit své problémy, následně méně zatěžuje další veřejné služby. Ať už je to zdravotnictví, protože je ve výsledku zdravější, část lidí si díky tomu, že si spravila život, dokáže najít práci a stát se daňovým poplatníkem. Má to ale přínos i pro atmosféru ve městě,“ vysvětluje Matěj Hon. 

Existují tu nějaké iniciativy, které by pomáhaly s bydlením mladých lidí? Poslechněte si bonusový rozhovor s Matějem Honem z Platformy pro sociální bydlení. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio