Jen my dvě a ukulele. Marie Šnajdrová a Alena Mahlejová na cestě z Asie do Austrálie a Ameriky

12. květen 2019

Marie Šnajdrová a Alena Mahlejová se seznámily v práci a vyrazily na celý rok 2018 na společnou velkou cestu. Kolegům v práci to oznámily vlastním songem, jehož text obsahoval i itinerář cesty: JV Asie, Austrálie, Zéland a Spojené státy s Kanadou.

Marie a Alena začaly svoji cestu v Číně. Důvodem byly levné letenky. Před cestou si ale každá také zapsala 7 snů, které by si rády splnily, a návštěva Velké čínské zdi patřila mezi ně. Jen -20 stupňů Celsia znamenalo, že na místě skoro nikdo nebyl a ukulele se jim začalo rychleji rozlaďovat. Čínský nový rok oslavily v Hongkongu a přes téměř opuštěný ostrov na Filipínách, Vietnam, Thajsko, Kambodžu a Bali se přesunuly do Austrálie a na Nový Zéland.

Spojenými státy k hranicím Kanady

V Austrálii pracovaly jako dobrovolnice a po Zélandu cestovaly v pronajatém autě, ale už se pomalu připravovaly na Pacifickou hřebenovku, po které šly od hranic Mexika pěšky až do Kanady. Nezastavily je ani veverky, které jim ukradly lžíci a nakadily do ešusu, ani zdravotní problémy, během kterých musely na tři týdny cestu pozastavit. „Všechny problémy byly nakonec takové dárečky, což jsme zjistily, když jsme je rozbalily,“ říkají o zádrhelech, které se jim na cestě dařilo řešit a obracet ve svůj prospěch. „Neměly jsme během cesty žádnou ponorkovou nemoc,“ tvrdí shodně. „Jen jsme problémy nesměly řešit hladové.“ Během cesty si psaly svůj Aawesome blog.

Počasí nebylo vždy dokonalé

Vrátit se zpátky je správné, ale těžké…

S Into the Wild v mysli se podívaly na Aljašku, mimo jiné do národního parku pod horou Denali, a zakončily cestu v zasněžené Kanadě, kde navštívily známé, se kterými se potkaly na Pacific Crest Trailu. Celou dobu s nimi putovalo jejich ukulele, které si přinesly i do studia Radia Wave. Cestu nakonec přežilo, na rozdíl například od stanu. „Na většině míst jsme byly mimo sezonu, což nám ale zlevnilo celou cestu, leckdy byly ceny i o polovinu nižší,“ pochvalují si. „Jsme Čecháčci jak hrom a moc jsme se těšily domů, ale dvojnásobně teď pociťujeme stres, ve kterém tady teď žijeme,“ hodnotí svůj návrat. „Vrátit se zpátky je správné, ale těžké…“

Poslechněte si celé vyprávění o cestě po Asii, Austrálii a Americe i song obou cestovatelek ze záznamu cestovatelského pořadu Casablanca.

 

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.