Jednolitá valená betonová klenba zastřešuje otevřený obytný prostor rezidence Milan. Tu navrhl a prožil v ní život brazilský architekt Marcos Acayaba

28. duben 2021

Marcos Acayaba je známý především svými originálními rezidenčními projekty z osmdesátých let minulého století. Tehdy byl jedním z předních inovátorů brazilské architektury, která hledala novou cestu. Acayaba vyšel z podstaty brutalistické školy Paulista, která se v São Paulu rozvíjela již od padesátých let. Mohutné betonové formy propojil s vlastní vizí tropického stylu High-Tech založeného na použití přírodních materiálů a subtilních konstrukcí.

Residência Milan je debutovým projektem Marcose Acayaby, který má ještě mnoho společného se zmíněným vizuálně těžkým stylem Paulista. I přesto Acayaba objekt výrazně odlehčil a vytvořil transparentní architekturu plnou světla a přírody. Ačkoli Acayaba původně navrhl tento dům v roce 1972 pro svou švagrovou, on a jeho manželka, významná historička architektury Marlene Acayaba, se do něj v roce 1975 sami nastěhovali. 

Rezidence Milan brazilského architekta Marcose Acayaby v São Paulu

Nejpůsobivějším prvkem celého domu je 17 metrů široký valený strop, jehož forma se klene přes otevřený víceúrovňový obytný prostor. Ten je lemován dvěma kompletně prosklenými fasádami, které dovnitř přinášejí dostatek denního světla. Okolní zahrada vstupuje dovnitř a hranice mezi exteriérem a interiérem se ztrácejí. Vnitřní prostor má několik úrovní, které od sebe odděluje jen několik málo schodů. Nad hlavním obývacím pokojem se nachází průběžná galerie, ze které se vstupuje do jednotlivých ložnic. Pod úrovní obytného prostoru je pro změnu jídelna, kuchyně a technické zázemí.

Dodnes je dům zachován v celé své kráse. Acayaba pro něj vytvořil řadu sofistikovaných technických detailů, včetně oken v ocelových rámech umístěných na speciálních kladkách nebo na míru navržené vysouvací dveře. Vše funguje pomocí delikátních systémů ocelových lanek, prvku, který bude definovat také vrcholnou Acayabovu tvorbu pozdějších let. Sám architekt žije v domě dodnes.  I proto jsem měl jedinečnou možnost si projít dům s jeho fundovaným výkladem. Byl to opravdu nádherný zážitek.      

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.