Jediný život Jana Zahradníčka. V Horáckém divadle inscenaci režíruje nový umělecký šéf Michal Skočovský

4. květen 2018

Život a dílo básníka Jana Zahradníčka se stalo inspirací pro novou inscenaci Horáckého divadla v Jihlavě, kterou je titul Jediný život. Režisérem je nový umělecký šéf souboru Michal Skočovský.

Ve svém životě a poezii básník Jan Zahradníček hledal dobro a pravdu. Dramatičku Alžbětu Michalovou tím inspiroval k napsání hry Jediný život. Mladá česká básnířka a divadelní dramaturgyně Alžběta Michalová se mimo jiné podílela i na scénáři hry o Josefu Toufarovi Zpráva o zázraku v Divadle Husa na provázku. Hru Jediný život napsala přímo pro Horácké divadlo. Režiséra Michala Skočovského zajímá osobnost Jana Zahradníčka především proto, že se dokázal postavit zlu a rozhodl se žít život pravdivě.

Jediný život

Nemůžeme se vyhnout reflexi jeho politického postoje. Ačkoliv já bych neřekl, že je to jen jeho politický postoj, ale že se v jeho případě jedná o lidský rozměr jeho osobnosti, který v tom všem hraje velkou roli. Rádi bychom v inscenaci upozornili na to, že jeho život nebyl jednoduchý. Kromě toho, že byl komunistickým režimem odsouzen v politických procesech na třináct let těžkého vězení, tak ve svém osobním životě zažíval těžká traumata spojená s podlomeným zdravím. A z toho vyplývá další myšlenka této inscenace, a to, že každý člověk potřebuje víru. Potřebuje vnitřní sílu, kterou v sobě musí kultivovat, aby byl schopen říci, že nechce participovat na něčem, čemu stoprocentně nevěří.
Michal Skočovský

Jediný život

Michal Skočovský nastoupil 1. května do funkce uměleckého šéfa souboru Horáckého divadla. V následující 79. sezoně bude pokračovat v nastaveném dramaturgickém plánu. Na obzoru se objevila témata, která se týkají výročí vzniku Československa. Rozhodnutí, jak pojmenovat a směrovat sezónu 2018-2019 bylo tedy jednoduché – 79. sezona bude Československá. Speciálně pro Horácké divadlo tvůrčí tandem Lenka Lagronová a Rastislav Ballek připravují jevištní kompozici Svatý Václav. Diváci Horáckého divadla mohou očekávat i zpracování rodové ságy Petra Jaroše Tisícročná včela. Součástí repertoráu bude i muzikál Šakalí léta nebo premiéra komedie Zahrádky, která byla napsaná speciálně pro Horácké divadlo jihlavským autorem Martinem Kolářem.

Jediný život

Horácké divadlo se snaží a nadále bude nabízet vyváženou nabídku titulů, které by měly mít širší dopad. Je to – v uvozovkách – oblastní divadlo, ale tendence vytvořit z něj stánek kultury tady určitě je a já na ni velmi rád navážu.
Michal Skočovský

Spustit audio