Jeden z prvních dřevěných mrakodrapů světa. V Galerii Jaroslava Fragnera probíhá výstava prezentující genezi kulturního centra Sara

22. únor 2022

Výstavu, která se točí kolem jediné stavby – kulturního centra Sara ve švédském městě Skellefteå – připravila galerie ve spolupráci s Maxem Zinneckerem a Filipem Sudolským ze studia White Arkitekter. Tento ateliér, který patří k největším projekčním kancelářím ve Skandinávii, se při projektování neinspiroval jen švédskou tradicí dřevostaveb, ale také polárním kruhem, blízko něhož město leží.

Budova, respektive komplex budov, ve kterém sídlí čtyři instituce zabývající se uměním, je celá postavena ze dřeva. Dominuje ji dvacetipodlažní (80 metrů vysoký) hotel sestavený z 3D modulů zhotovených z křížem lepeného dřeva, uložených mezi dvě výtahové šachty se stěnami vyrobenými stejnou technologií CLT (cross laminated timber). Spodní sekce komplexu tvoří rozličně vysoké objekty postavené ze sloupů a nosníků z GLT (glued laminated timber) a smykových CLT stěn.

Čtěte také

Nachází se tu různé sály jako auditorium či divadelní black box, kolem nichž jsou umístěny dílny a foyery. Díky své otevřenosti a proskleným dvouplášťovým fasádám mohou sloužit výstavám i jiným akcím, které dále mohou využívat důmyslného stínícího zařízení. Integrovaná konstrukce se zcela obešla bez použití betonu, což významně urychlilo výstavbu a snížilo uhlíkovou stopu. Mimochodem, studio White Arkitekter se díky tomuto projektu zavázalo k tomu, že do roku 2030 bude navrhovat pouze uhlíkově neutrální budovy.

Výstava fascinuje také svou fyzickou podobou a specifickým světlem, které vyzařují stejné druhy dřeva, z nichž je zhotoven výstavní mobiliář. 

autor: Jakub Potůček
Spustit audio

Související