Jeden večer, dvě vernisáže, divadlo i prohlídka rezidencí. MeetFactory pořádá Veřejný dům

21. září 2018

Divadelní představení "Třetí lež", dvě vernisáže, komentovaná prohlídka rezidenčního patra i hudební program jsou dnes v nabídce akce nazvané Veřejný dům v pražské MeetFactory.

Mezinárodní centrum pro současné umění touto událostí, která začne v 17 hodin, zahajuje novou. Představí během ní všechny čtyři dramaturgie a veškerý program nabízí návštěvníkům zdarma.

Akci Veřejný dům pořádá MeetFactory dvakrát ročně. Tentokrát návštěvníkům představí i kompletně zrekonstruované foyer a hlavní sál, říká Libor Galia z MeetFactory: „Hlavní hudební sál byl mírně zmenšen, foyer bylo zvětšeno. Znamená to zlepšení pro hudební dramaturgii, kdy budou probíhat menší koncerty ve foyer a větší budou mít lepší zázemí v hlavním sále.“

Inscenace Třetí lež

Dodává, že program začne netradičně už v 17 hodin, a to divadelním představením Třetí lež režiséra Aleše Čermáka a dramaturga Matěje Samce. Scénář vychází z románové trilogie maďarské autorky Agoty Kristof - Velký sešit, Důkaz a Třetí lež, kterou přeložili Sergej a Jan Machoninovi. „Poté proběhnou dvě vernisáže, otevřeme rezidenční patra, na závěr budou DJ´s, kteří budou hrát až do druhé ranní. Bude to tedy celonoční akce, která představuje činnost MeetFactory ze všech možných úhlů. Tato akce je volně přístupná.“

Vernisáž budou mít dvě výstavy, které bude možné navštívit až do 4. listopadu. Půjde o výstavu, kterou připravil kurátor Piotr Sikora. Je nazvaná Slav Squatting and Its Discontents a inspirovaná fenoménem post sovětských předměstí - dřepicícíh Slovanů. Svůj pohled na východoevropskou kulturu představí celkem osm umělců. V Galerii Kostka pak experimentální sklář a malíř Lukáš Kalivoda vůbec poprvé předvede speciální techniku malby, kterou vymyslel. Výstava nazvaná jednoduše Malba vodou představí nejen velkoformátové abstraktní obrazy, ale i postup, jakým vznikaly. „Maluju olejovou barvou, která plave na hladině vody a jak hladina vody klesá, tak tím vzniká obraz. Většina mých maleb je závislá na fyzikálních zákonech,“ říká Lukáš Kalivoda. Součástí Veřejného domu se uskuteční i komentovaná prohlídka rezidenčního patra, ve kterém budou otevřené ateliéry současných rezidentů.

Na akci Veřejný dům v MeetFactory bude i stanice Vltava. Prezentovat bude projekt Kánon100. Návštěvníci si budou moct poslechnout čtení nominovaných autorů v kategoriích poezie, próza a esej.

Spustit audio