Jeden sen s The Cure

5. únor 2009

4:13 Dream, tedy Sen ze 4:13 - tak se jmenuje třinácté studiové album britské kultovní skupiny The Cure. Po mnoha odkladech vyšlo na konci října minulého roku a Jaroslav Rudiš kolekci podrobně představí v Čajovně na ČRO 3 - stanici Vltava v úterý 10. února.

Letos na jaře uplyne třicet let od chvíle, kdy The Cure vydali první, hodně melodické, hravé, nekomplikované, postpunkové album Three Imaginary Boys. Po nich následoval náklad temných desek Seventeen Seconds, Faith a Pornography, které z The Cure udělali kapelu milovanou mladými dekadenty z celého světa včetně tehdejšího Československa.

00805460.jpeg

Úspěšné dvojalbum Kiss Me Kiss Me Kiss Me (1987) natočili ve Francii. Je rozkročené mezi popem, psychedelíí a depresemi, kterých se zpěvák Robert Smith asi nikdy úplně nezbaví. Jejich stopy najdeme i na albu Disintegration (1989), podle mnohých fanoušků i hudebních kritiků jejich nejlepší desce vůbec. Komerčně asi nejúspěšnější kolekcí The Cure je melodická a hodně kytarová deska Wish z roku 1992. Po světě se jí prodalo pět miliónů kusů. Následující Wild Mood Swings, Bloodflowers a The Cure už tak masově úspěšné nebyly, ale žádný odliv fanoušků s rudě namalovanými rty nenastal - na to jich The Cure mají zkrátka příliš mnoho a skupina i zde dokázala nabídnout velmi nadprůměrný romantický poprock.

Poslední deska 4:13 Dream vyšla po čtyřleté pauze. Robert Smith původně uvažoval, že by vydal dvojalbum a údajně natočil třiatřicet písniček. Jaké na novinku nakonec vybral? Více o 4:13 Dream a The Cure uslyšíte v úterní Čajovně. Začátek jako vždy v 19.00.

Spustit audio