Jean-Claude Brisville: Rozhovor pana Descarta s mladým panem Pascalem

17. srpen 2017
Hra pro tento večer

Dva slavní myslitelé, dva odlišné temperamenty, dva rozdílné názorové proudy. Střet tolerance a nadhledu s fanatismem, který je ochoten za svoji pravdu nemilosrdně obětovat i život, zvláště těch druhých. On-line k poslechu do středy 23. srpna 2017.

02463665.jpeg

Francouzský spisovatel a dramatik Jean-Claude Brisville (1922–2014) je autorem románů, proslulé eseje Camus, několika pohádek pro děti a řady divadelních her, pro něž čerpal náměty především z francouzské historie.

Jeho hra Rozhovor pana Descarta s mladým panem Pascalem se odehrává v Paříži 24. září roku 1647. Ludvíkovi XIV. je teprve devět let, netěší se valnému zdraví, království řídí kardinál Mazarin. Ale poměry u dvora, domácí nesváry, zahraniční válka – to vše zemi vyčerpává, bída a dluhy narůstají. A tak mnozí vlivní mužové volají po změně.

Stále větší zájem – a kardinálův neklid – vyvolává nesmiřitelné učení abbé Saint-Cyrana a biskupa Jansena (či Jansenia) z Yper, požadující pokoru a pokání...

Onoho dne v podvečer přes Královské náměstí spěchá k nedalekému klášteru paulánů, tedy Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly, mladý muž. Kdyby kolemjdoucí znali jeho jméno, asi by se nejeden z nich otočil, protože Blaise Pascal už ve svých 24 letech ve vědeckých kruzích něco znamená!

A co teprve, kdyby se dozvěděli, že v klášteře paulánů právě dlí voják a filozof, matematik, fyzik a cestovatel, dnes už 51letý René Descartes! Jeho přítomnost v rodné Francii je vzácností.

A mladý pan Pascal ví, že kdyby pana Descarta získal pro svou věc, mohli by změnit osud Francie... Ale také René Descartes netrpělivě – a se zvědavostí – očekává ve své cele slavného mladíka...

Osoby a obsazení: Blaise Pascal (Martin Písařík), René Descartes (Pavel Soukup) a vypravěč (Michal Lázňovský)

Překlad a rozhlasová úprava: Michal Lázňovský
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Tomáš Vondrovic

Natočeno v roce 2011.

autoři: Hynek Pekárek , Michal Lázňovský
Spustit audio