Je únor a kvetou lísky. Dřívější vegetační období ohrožuje rostliny, včely i alergiky

Je to trend, kterého si všímají nejenom botanici a zahrádkáři, ale třeba i alergici: rostliny začínají na jaře kvést čím dál dřív, a to prakticky v celé Evropě. Problém to může být pro samotnou flóru, ale taky pro hmyz. Třeba na britských ostrovech rostliny v posledních letech kvetou asi o měsíc dřív oproti době před čtyřiceti lety.

Posun o šestnáct dní

Podle Lenky Hájkové z Českého hydrometeorologického ústavu jde o celosvětový trend, který se nevyhýbá ani České republice. „Udělala jsem analýzu časové řady 1923–2020 a počátek kvetení sněženky se posunul o šestnáct dní, u lísky o jednadvacet a u sasanky o jedenáct,“ uvádí.

Čtěte také

Podle profesora Zdeňka Žaluda z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd i nás s největší pravděpodobností čeká dřívější začátek vegetace, jaký změřili v Anglii. Jen o pár let později.

Předpokládáme, že kolem roku 2050 bude vegetační sezóna začínat o třicet dní dříve v porovnání se současným stavem. Teď jsme někde v polovině,“ odhaduje profesor Žalud.

Potíž pro alergiky...

V tuto chvíli už u nás kvete líska a vzhledem k teplému počasí uplynulých týdnů se probouzí i sněženky. Nejdřív kvetou byliny a stromy.

Alergikům se spolu s dřívějším začátkem kvetení posouvá i začátek pylových komplikací. „U pylových alergenů, které začínají kvést nejdříve, je posun větší než u těch pozdějších, jako je třeba lípa,“ vysvětluje Lenka Hájková.

Důvodem pro čím dál dřívější začátek vegetační sezóny je podle bioklimatologa Zdeňka Žaluda hlavně neustálé oteplování. Kvůli vyšším teplotám nejenže všechno kvete dřív, ale větší nebezpečí pro rostliny představují také jarní mrazíky.

Čtěte také

... a katastrofa pro včely

Pro hmyz znamená riziko zase fakt, že se postupně zkracuje doba květu.

„Dochází k zajímavému jevu: ovocné stromy, které potřebují včelami oplodnit, jako by kvetly všechny naráz. Včely mají v určité fázi potravní luxus, ale potom trpí hladem. Tomu se říká asynchronizace s opylovači a je to nebezpečný dopad předčasného zahájení vegetace.

Při sledování prvních květů a začátku vegetace mohou vědcům pomoct dobrovolní pozorovatelé. Na webu fenofáze.cz mohou vědcům na jaře poskytnout další data.

autoři: Ondřej Ševčík ,
Spustit audio

Související