To je moc fajn muzika, co že to hraje?

17. září 2002

U Intellygent Recording vyjde brzy debutové album ZKA4T, nazvané Polytea. Pod jménem ZKA4T dělá velmi příjemnou downtempovou hudbu s jazzovými vlivy Matouš Godík a jeho hosté, např. zpěvačka Adélka Gálová.

Vydal si něco před kompilací Future Sound of Prague, kde jsem tě já osobně slyšel poprvé?
Nevydal. Dělal jsem předtím úplně jinou muziku. Třeba industriál.

00089468.jpeg

Jak dlouho si poslouchal taneční hudbu, než ses sám zapojil?
Asi tak půl roku. Už mě nebavilo skládat hudbu podle předem známých schémat "tohle sem, tamto tam a je to hotové". Zajímaly mě "jako skladatele" (ZKA4T to říká s mírnou sebeironií) nové postupy. Chtěl jsem dělat něco strukturovanějšího a nezaběhnutého.

Prozradíš recesní podstatu zkratky ZKA4T?
Zelená Kalkurka a čtyři trpajzlíci. I to celkem vystihuje, jak jsem to v začátcích myslel vážně. Spousta lidí si to samozřejmě nemůže zapamatovat a já se jim nedivím, protože já bych si to normálně taky nezapamatoval. A taky mi jeden nejmenovaný žurnalista říkal, že prý se na mě novináři vykašlou, až to zjistí. Že je to nebude bavit. Takový názvy!

Bojíš se, že se na tebe novináři vykašlou?
Nevím, dokud to bude stát za to, tak asi ne...

Čeho všeho chceš ještě dosáhnout, když tvoje debutové demo se jmenovalo Greatest hits?
No právě, to byl ten vrchol a teď už to všechno půjde jenom dolů!!!

Popiš konkrétně, jakou hudbu děláš a jak ji děláš.
(ZKA4T váhá...)
A jéje.

Nebo patříš mezi ty, co si myslí, že o hudbě by se nemělo mluvit a že ta by měla mluvit za sebe sama?
Já mám hlavně problém popsat, jakou muziku vlastně dělám. Je to takový kompilát toho příjemnějšího z jazzu, ale celý zničený novou technologií, posazený někam úplně jinam. Zachovávám hlavně atmosféru. Samozřejmě to přesahuje někam do jiných žánrů, hlavně ambient ve mně zůstal. Je to spíš položené do atmosféry, než že by se to nějak dryáčnicky šlapalo valilo kupředu. Když si sedneš doma po rušném dni a chceš už klid, tak by tě to nemělo rušit a mělo by to příjemně vyplnit náladu, ale zároveň by sis měl po dvaceti minutách říkat, jo to je moc fajn muzika, co že to je?

Kolik jsou živě nahrané nástroje a kolik uděláš na počítači?
Všechno a všechno. Kromě pár synťáků je to celé poskládané z živých nástrojů, ale všechny jsou zase počítačově upravené. Některé víc, některé míň, většinou je tam víc upravených. Hledám nové barvy pomocí efektů a ve smyčkách v nějakých drobných kousíčcích něčeho fakt zajímavého, co se tam objevilo. Ty efekty s tím vůbec dost cvičí. Vznikají jak ty živé momenty, tak ty efektové momenty. Je to většinou hodně bohatý materiál - je z čeho vybírat. Po dokončení často ještě zbyde spousta materiálu vedle, ale už není kam ho dát.

00089469.jpeg

Proč se deska jmenuje Polytea?
Já jsem hodně dlouho nevěděl, jak to nazvat. Měl jsem jasno jedině v tom, že by to mělo být něco s čajem, protože čaje vypiju při té hudbě spoustu. Nakonec jsem si říkal: Poly tea - "mnohočaj", znamená to něco česky, jakž takž i anglicky. Pak mě začala napadat i jména písniček. E-tea, Tall and Blue tea, 7 teas please, ...Všichni okolo už ale znají ty písničky jenom podle čísel.

Nenapadlo tě začít koncertovat?
Napadlo, samozřejmě. Napadlo to i lidi okolo mě a čas od času mi to připomínají, ale nejsem si jistý, jestli na to seženu dostatek času a energie. Zatím s tím moc nepočítám. Minimálně na rok ne. Spíš asi budeme vystupovat jako projekt společně s Tomášem Dvořákem - Floexem.

Oficiální web: www.intellygent.com/zka4t

autor: Pavel Sladký
Spustit audio