Je jako výstřel z pušky! Ukrajinská raperka Alyona Alyona zahrála v Brně a v Praze

4. říjen 2019

Hudební kritici ji označují za hudební ikonu ukrajinských mileniálů. Ona se ale brání, že není královnou ničeho.

Letos v září dostala cenu The ANCHOR – Reeperbahn Festival International Music Award ukrajinská raperka Aljona Savranenko, která vystupuje pod uměleckým jménem Alyona Alyona. Porota mimo jiné ocenila její autentický projev bez pózy. Aljoně je teprve 28 let, pochází z malého ukrajinského města Baryšivka a jak sama říká: v hudbě je se svým debutovým albem Puška z jara 2019 teprve nováčkem. Přesto stihla za poslední rok oslovit obrovské množství zejména mladých fanoušků a její videa mají miliony zhlédnutí. Než se vydala cestou profesionální muzikantky, pracovala jako učitelka v mateřské školce.

Co prožívají dnešní Ukrajinci?

Rapovala vždy ráda, zkoušela zaujmout svými skladbami v ruštině i v angličtině, ale nakonec se obrátila k rodné ukrajinštině, ve které také nazpívala svůj první velký hit Rybky. Inspiraci pro svou tvorbu čerpá ze života. Podle svých slov přemýšlí při psaní textů nad tím, jak žijí dnešní Ukrajinci, jak se daří její generaci.

Zajímá mě třeba, jak dělníci na Ukrajině vnímají svoji práci. A o tom pak píšu.
Alyona Alyona

Sebe samu ale moc vážně nebere, z jejích skladeb je cítit nadhled. Na scéně působí naprosto sebevědomě, ale přitom si drží silný kontakt s diváky. Alyona Alyona je jako střela, plná energie, kterou dokáže své posluchače strhnout. Těsně před jejím pražským koncertem v Café v Lese (28. 9. 2019) s ní udělala krátký rozhovor v backstagei Jitka Kostelníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.