Je humor klíčem k úspěšnému blogu? Představujeme dva blogy nominované na cenu Magnesia Litera

31. květen 2021

Hanka Malaníková si k výslechu pozvala policejního radu Miroslava Komínka a blogerku Do Thu Trang, dva nominované na Magnesii Literu v kategorii Blog roku 2020.

Záznam celého ArtCafé, včetně hudebního výběru od Elišky Vidomus, která zve k poslechu vietnamského jazzu, najdete v audiu na konci článku.

Do 1. června 2021 můžete hlasovat o vítězi letošní ceny Magnesia Litera za nejlepší blog minulého roku. Porota vybrala tři finalisty: Jaroslava Flegra a jeho rozverné koronavirové dopisy kocouru Micíkovi, poetické svodky Městské policie Přerov z pera Miroslava Komínka a blog Asijatka.cz, který reflektuje „subjektivní a pokřivený (...) pohled mladé ženy vietnamského původu, která ví o životě jen to, co pochytila z rozhovorů tetiček v kuchyni“.

Do Thu Trang, autorka blogu asijatka.cz

Zmíněná žena se jmenuje Do Thu Trang a na Magnesii Literu za nejlepší blog je nominována už potřetí. V rozhovoru pro ArtCafé vysvětluje, jak se během dlouhých třinácti let, co bloguje o „Českovietnamsku“, proměňuje styl a motivace jejího psaní i její publikum. „Chci dát vědět mladým Vietnamcům, že v těch kulturních a generačních bojích nejsou sami, že už si tím někdo prošel,“ říká blogerka Do Thu Trang a dále naznačuje, kde se vzal její smysl pro humor: „Špýmařinu jsem pochytila od svého tatínka.“ Zároveň v ArtCafé zmiňuje, proč považuje humor za univerzální jazyk.

Humor je silný komunikační nástroj, který vám otevírá dveře do srdcí.
Do Thu Trang

Bc. Miroslav Komínek pol. rada, zástupce ředitele Městská policie Přerov

Druhým hostem ArtCafé – a také druhým nominovaným v kategorii Blog roku letošní Magnesie Litery – je zástupce ředitele Městské policie Přerov Miroslav Komínek, autor kultovních facebookových statusů propagujících práci přerovských strážníků. Na dotaz, jestli se kvůli vyšperkovaným literárním aliteracím a dalším stylistickým figurám musí někdy narychlo dovzdělávat, přiznává, že přesné znění například latinských přísloví si ve slovníku raději ověří… a také dodává, že cítí určitý tlak na výkon, a to hlavně sám od sebe, který plyne z toho, že chce udržet vysoce nastavenou laťku. „Zakládám si na tom, že všechny popisované události se tak staly. Nemůžu si dovolit fabulovat,“ říká o svém blogování Miroslav Komínek

Dva roky jsme sbírali odvahu vstoupit do temných vod sociálních sítí.
Miroslav Komínek

Do třetice dostává slovo jeden z porotců, kteří vybírali letošní finalisty kategorie Blog roku, publicista Ivan Adamovič. V rozhovoru, který připravila Anna Luňáková, přibližuje kritéria, podle nichž porota blogy hodnotila. „Popularita nehrála při výběru finalistů roli. Řídili jsme se jen tím, co nám přišlo užitečné a přínosné,“ říká Adamovič s tím, že si při výběru blogů jako porotci pokládali otázku, zda by mělo smysl je vydat knižně. Adamovič se v rozhovoru zamýšlí také nad tím, zda je psaní blogů a facebookových statusů literatura a kam se v posledních letech trend blogování posunul.

Pořad připravila: Hanka Malaníková a Anna Luňáková
Hudbu vybrala: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.