Jazzová Paříž

5. březen 2017

V záhlaví memoárové knihy napsal Ernest Hemingway, že: „Pokud má člověk to štěstí, aby žil zamlada v Paříži, potom ať půjde v životě kamkoliv, jde to všude s ním, poněvadž Paříž, to je pohyblivý svátek.“ Pod jeho prohlášení by se ochotně podepsala řada jazzmanů, pro které Paříž byla a stále je zdrojem bohaté inspirace.

Program jazzového zájezdu do Paříže zahájí orchestr Counta Basieho se skupinou The Mills Brothers. Po Pařížské průjezdní tepně Parisian Thoroughfare se projedeme s dvojicí Stéphane Grappelli – Martial Solal, která nás dovede k Porte de Versailles, kde je dnes největší francouzské výstaviště.

Role průvodců po náměstí Svornosti (Concorde) se ujmou pianista Ethan Iverson, basista Ben Street a bubeník Albert „Tootie“ Heath. Na elegantní architekturu náměstí Vendôme upozorní graciézní hudba Johna Lewise a na rozpustilejší pařížskou pamětihodnost, kabaret Moulin Rouge, tenorsaxofonista Coleman Hawkins.

Sportovně založení účastníci zájezdu stihnou před odjezdem ještě aspoň konec setu s big bandem Christiana Garrose a procházku po Champs Elysées. Pohyblivý svátek jménem Paříž oslaví swingovou úpravou Marseillaisy big band Clauda Bollinga.

autor: Aleš Benda
Spustit audio