Jazzová ochutnávka: Otto Hejnic, NTS

31. leden 2013

Jazzová ochutnávka 31. ledna nabízí dvě domácí skupiny, které se od sebe dosti podstatně liší.

První z nich, Otto Hejnic Trio, sleduje zaměření hojně zastoupené mezi početnými soubory dnešních třicátníků: navazuje plynule na vývoj moderního jazzu, ale klade důraz na osobitě stylizovanou kompoziční složku.

Trio vede absolvent Pražské státní konzervatoře, bubeník a skladatel Otto Hejnic. Mimochodem, i vzrůstající počet bubeníků, kteří vedou vlastní soubory, ukazuje, že tato generace cítí zvýšenou měrou jazzový soubor jako sevřený jednolitý celek. Na piano zde hraje Ondrej Krajňák a na kontrabas Josef Fečo, jehož rodové kořeny sahají až k slovenskému cimbálu. Četné česko-slovenské styky jsou dalším znakem naší dnešní jazzové scény.

02813756.jpeg

Jejich album Libido Trip hýří zvuky nerůznějšího původu, řazenými někdy do jakoby jazzových riffů, jinde do volné a bohatě varírované koláže, která má ovšem vlastní logiku a souvislost. Své skladby považuje trio za kolektivní práce a podepisuje je tedy jen jménem souboru.

02813767.jpeg

Pianista a skladatel Michal Nejtek působí jak v jazzu, "normální" jazzovou skupinu Limbo přitom na jejím druhém albu dokonale "zelektronizoval", ale také v našem špičkovém souboru alternativní vážné hudby Agon. Petr Tichý hraje na speciální zakázkově zhotovený kontrabas a používá nejrůznější elektronické efekty. Účastnil se nebo účastní řady hudebních projektů jako Floex, Alvik, SeventySun, Tonya Graves Band aj. Bubeník Štěpán Smetáček je syn Pavla Smetáčka, vedoucího pionýrského souboru Traditional Jazz Studio a vnuk věhlasného dirigenta Dr.Václava Smetáčka. Získával své zkušenosti i v rockových skupinách Wanastovi vjeci, Řetěz nebo Arakain.

02430251.jpeg

Následující trio, které si podle iniciál svých členů říká prostě NTS, nabízí hudbu poněkud odlišnou: další stadium prostupování žánrových hranic od jazzu k elektronice, alternativnímu rocku až k avantgardní vážné hudbě. Dnešní mladí hudebníci jsou vystaveni všem těmto podnětům a záleží jen na nich, co si z nich vyberou nebo jak je zkombinují.

autor: Lubomír Dorůžka
Spustit audio