Jazzová ochutnávka: Marta Töpferová, Sonny Rollins

31. říjen 2013

V Jazzové ochutnávce 30. října v 9:30 na stanici Vltava nás čekají ukázky z alba s poetickým názvem Milokraj.

Jeho hlavní protagonistkou je ostravská rodačka Marta Töepferová. Roku 1988, když jí bylo 13 let, odešla s matkou a sestrou do Ameriky a od dětského sboru v Seatlu ji její pěvecká dráha vedla do Španělska, na Kubu, do Jižní Ameriky a poté na 21 let do New Yorku.

Zaměřovala se především na hudbu latinsko-amerického stylu, ale náhoda, jak známo, může přinášet různé zvraty. Náš basista Tomáš Liška uslyšel roku 2006 její takto orientované album For Nocturna. Zaujal ho její hlas i výraz a napsal jí, že by si s ní rád zahrál. Došlo k tomu při její návštěvě v Praze, ale společné album vedlo pro latinsko-americkou zpěvačku a českého jazzmana ke značně překvapivému výsledku. Naplňují je totiž písničky Marty Toepferové, vycházející z české nebo spíše moravské tradice.

Může je zpívat česky nebo s vlastními anglickými texty: jejich rodokmen se přitom neztratí. Přispívá k tomu i doprovod: slovenský houslista Stano Palúch, moldavský cimbalista Marcel Comendant, náš specialista na nástroje ze vzdálenějších kultur Luboš Malina (hraje na kaval, tarrogato, tin whistle) a jazzový kytarista David Dorůžka.

Milokraj prostě zaujal pozoruhodnou kombinací hudby česko-moravského ethnika s jazzem, jakou kdysi (byť v docela jiné stylizaci) vstoupil na mezinárodní scénu Emil Viklický.

Naše druhá ukázka je spíše ilustrací, jak do proměn jazzového vývoje vstupují společně, ale každý po svém, američtí představitelé toho, čemu se říká jazzové dějiny.

02414270.jpeg

Saxofonista Sonny Rollins si ve svých 80 letech zahrál dokonce v Japonsku. Jeho partneři - kytarista Russell Malone, basista Bob Cranshaw, bubeník Kobie Watkins a perkusista Sammy Figuera jsou podstatně mladší. Ale svůj Milokraj, který nesou neustále sebou, je prostě kontinuita jazzového vývoje, byť v různých obdobích, která je formovala. Tak si spolu zahráli i písničku Irvinga Berlina z roku 1946 They Say it‘sWonderful – Říkají, že je to báječné. A její název dodnes shrnuje, co tato hudba znamená pro všechny, kteří jí propadli ať už jako posluchači nebo dokonce tvůrci.

autor: Lubomír Dorůžka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.