Jazzofon: Vzpomínky na Václava Havla

23. prosinec 2011

Jazzový trumpetista Luboš Zajíček si Václava Havla pamatuje z šedesátých let minulého století, když se v zákulisí divadla Na zábradlí setkávali před a po konání pravidelných jazzových koncertů.

Budoucí prezident tehdy s muzikanty o jejich hudbě občas diskutoval. Díval se i na jazz v širších souvislostech; hledal společenskou funkci jakéhokoli typu hudby a snažil se odhadnout její perspektivy.

Přestože poněkud ochlazoval tehdejší tradicionalisty v jejich nadšení, jelikož jazzovou klasiku vnímal jako konzervativní hudbu bez valné perspektivy, byl zároveň filozofem a jeho ideály - svoboda, občanská aktivita a spravedlnost - jsou přímo či nepřímo podstatou spirituálů, které naopak měl rád. Proto Luboš Zajíček uvede kolekci spirituálů v emotivním provedení Golden Gate Quartetu a Delta Rhythm Boys v den, kdy se s Václavem Havlem loučíme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.