Jazzmeni narození ve znamení Ryb

21. únor 2016

Na přelomu druhého a třetího měsíce juliánského kalendáře prochází slunce souhvězdím Ryb a dohlíží tak na oslavy jazzmanů narozených v období do 21. února až do 20. března.

Přehlídku „Rybích“ jubilantů, na které nezapomínají především čeští jazzmani, zahájí Karel Velebný (* 17. 3. 1931) lidovou písní Pásol Jano tri voly, kterou nahrál s výkvětem československého jazzu na LP Týdnom tánom. Rovnou stovku by letos oslavil swingový trumpetový idol Harry James (* 15. 3. 1916), jenž se v nahrávce skladby Crazy Rhythm představí ve dvojroli kapelníka a sólisty. V evergreenu In the Still Of the Night (v české verzi Tiše den zhasíná) se ozve sametový baryton, kterým s orchestrem Karla Vlacha okouzloval posluchače Rudolf Cortés (* 15. 3. 1921). Znamenitý leader trumpetových sekcí předních big bandů Bobby Shew (* 4. 3. 1941) si zahraje sólo s orchestrem Buddyho Riche ve skladbě Big Swing Face. Do početné skupiny letošních trumpetových jubilantů se řadí Warren Vaché (* 21. 2. 1951), jenž bude hostujícím sólistou v Carmichaelově písni Lazy River po boku saxofonisty Harryho Allena. Dlouhou sólovou introdukcí ve skladbě Sax No End uvede tenorsaxofonista Eddie „Lockjaw“ Davis (* 2. 3. 1921) kolegy z nástrojové sekce orchestru Kenny Clarke – Francy Boland Big Band. Pozoruhodné životní jubileum oslaví nestor jazzových bubeníků Roy Haynes (* 13. 3. 1926), jehož talent připomene nahrávka skladby James. Jedna z největších současných kytarových autorit Bill Frisell (* 18. 3. 1951) potvrdí své sympatie ke country&western písničkou Cannonball Rag. V závěru lelkovacího podvečera popřeje Karel Velebný všem jazzovým Rybám hodně zdraví Chirurgickou dumkou, kterou napsal s Jiřím Šebánkem.

Astrologický Nový rok sice nastane až s příchodem jarní rovnodennosti 20. března v 5 hodin, 31 minut, ale s jazzovými jubilanty narozenými ve znamení Skopce se setkáme v předvelikonočním čase už 13. března.

autor: Aleš Benda
Spustit audio