Jazzissimo: František Uhlíř

13. březen 2014

Českou kontrabasovou školu ve světě jazzu stylotvorným přínosem reprezentují tři velké osobnosti: Jiří Mráz, Miroslav Vitouš a František Uhlíř.

Poslední jmenovaný je nejmladší. Nyní kolem sebe soustřeďuje skupinu vyhraněných muzikantských individualit a vytvořil výjimečnou hudební trojici: klavírista Skip Wilkins je rodák z Bostonu, kontrabasista František Uhlíř pochází z Ústí nad Orlicí a hráč na bicí nástroje Jaromír Helešic z Uherského Hradiště. Wilkins je renomovaný americký klavírista; Uhlíře a Helešice uznával Karel Velebný (1931-1989), shůry nadaný profesor jazzu, vibrafonista a objevitel Járy Cimrmana.

Jako učitel jazzu vštěpoval svým žákům a spoluhráčům ideál kompaktáta. Přesně s takovou hudební filosofií souzní F. Uhlíř s celým Triem. Koncept kompaktát podmiňuje synergii Tria předáváním neviditelného lana jednotlivým hudebníkům, kdy v jiskřivé souhře vykrývají správné doby v nápadité interakci se svými spoluhráči. Znamená to respektování vědomí souvislosti, aby ožilo mystérium jazzu - vztahy mezi zvláštní výslovností tónů, pohybem, involvementem. Výsledkem jsou otevřené trialogy.

Koncert tria WUH v jazzklubu Reduta:
autor: Petr Zvoníček
Spustit audio