JazzFestBrno slibuje čtyři měsíce jazzu. Odhalil úplný program

25. leden 2018

JazzFestBrno odtajnil program 17. ročníku, který od 1. února do 10. května představí jazzový žánr v nejrozmanitějších podobách. Na své si přijdou příznivci big bandů, elektronických fúzí, brazilských rytmů i českého folkloru.

K již dříve oznámeným koncertům jazzových hvězd Wyntona Marsalise, Avishaie Cohena, Brada Mehldaua a Donnyho McCaslina přibyla další zvučná jména, slibující mimořádné hudební zážitky.

„O ty se postará například big band Christiana McBridea právě usilující o svou druhou Grammy, kytarista Kurt Rosenwinkel s brazilským projektem Caipi nebo bubeník Omar Hakim,“ láká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Netradiční spojení jazzu a akordeonu nabídne francouzský elegán Vincent Peirani, česká premiéra čeká trio možná nejnapodobovanějšího jazzového kytaristy současnosti Gilada Hekselmana a brněnská premiéra pak legendu piana Kennyho Barrona.

Zahraniční jazzové špičky doplní originální projekty hudebníků tuzemské scény. Tu zastupuje například basista Miroslav Vitouš nebo o dvě generace mladší multiinstrumentalista Jiří Slavík, který se kromě vlastního unikátního projektu Mateřština představí i v dalších dvou kapelách.

Festival začíná už 1. února koncertem big bandu Jazz at Lincoln Center Orchestra. Nejvíce koncertů pořadatelé připravili tradičně na duben a hned na jeho začátku vsadili na osvědčené jméno.

Avishai Cohen je sice v Brně stálicí, ale opět nás překvapí něčím novým. Tentokrát přijíždí s rozšířenou kapelou a albem 1970 vycházejícím z jazzových a etnických kořenů, ale kritiky označovaném jako rafinovaný či sofistikovaný pop. Projekt 1970 představuje Avishaie v doposud nejvíce extrovertní poloze,“ říká Spilka.

Kolébku jazzu v dubnové části festivalu reprezentují Kurt Rosenwinkel, Omar Hakim, Kenny Barron a Lori A. Williams. Nejvlivnější kytarista své generace a originální skladatel Kurt Rosenwinkel dává v projektu Caipi konečně plný prostor i svému působivému vokálu. Ve stylovém mixu je ale hlavně dostatek prostoru pro neustále se vyvíjející brazilskou hudbu a zejména brazilskou milostnou píseň.

Legendární bubeník Omar Hakim a laureátka ceny Grammy, pianistka Rachel Z, přijedou se čtyřčlennou kapelou OZ Experience. „OZ Experience předchází pověst virtuózního ansámblu, který ovšem klade hlavní důraz na groove, soul a feeling. Jejich vystoupení si užije fanoušek rocku, jazzu i jambandu,“ přibližuje Spilka.

V podobném duchu jako začátek se ponese i závěr koncertní série. Tečku za festivalem totiž 10. května udělá Christian McBride Big Band, jehož album The Good Feeling z roku 2011 získalo Grammy za „nejlepší velkou jazzovou kapelu“.

„Na koncertu McBrideova big bandu můžeme čekat virtuózní výkony všech členů kapely, ale je jisté, že kapelník si show ukrást nenechá. Jeho kontrola nad nástrojem je téměř absolutní – vždyť při hře vypadá, jako by to byla ta nejjednodušší a nejpřirozenější věc na světě,“ těší se Spilka.

Festival opět zavítá do divadel, do klubů a tradičních koncertních sálů. „Kromě vstupenek na jednotlivé koncerty nabízíme i letos festivalovou permanentku, která zahrnuje vstup na devět vybraných koncertních večerů,“ dodává výkonný ředitel JazzFestu Vlastimil Trllo.

 

PROGRAM JAZZFESTUBRNO 2018

1. 2., 19:30

Bobycentrum

Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis (US)

18. 2., 19:30

Besední dům

Brad Mehldau (US)

15. 3., 19:30

Sono Centrum

Pavel Wlosok Trio & Rick Margitza (CZ, SK, US)             
Donny McCaslin (US)

23. 3., 19:30

CED – Divadlo Husa na provázku

Vít Křišťan & Oskar Török & Jiří Slavík (CZ, SK)
Miroslav Vitouš & Emil Viklický (CZ)

24. 3., 19:30

CED – Divadlo Husa na provázku

Doug Hammond & Jiří Slavík (US, CZ)

Jiří Slavík & Marian Friedl & VUS Ondráš: Mateřština (CZ)

5. 4., 19:30

Bobycenturm

Avishai Cohen „1970“ (IL)

7. 4., 19:30

CED – Divadlo Husa na provázku

Blue Shadows feat. James Harries (CZ, GB)

Tomáš Liška & Invisible World (CZ, RS, TR)

8. 4., 19:30

CED – Divadlo Husa na provázku

Radovan Tariška Quintet feat. Alex Sipiagin (SK, CZ, RU)

Lukáš Oravec Quartet feat. Aaron Goldberg (SK, CZ, US)

15. 4., 19:30

CED – Divadlo Husa na provázku

Shalosh (IL)

Vincent Peirani Quintet (FR)                

18. 4., 19:30

Sono Centrum

Gilad Hekselman Trio (IL, US)

Kurt Rosenwinkel „Caipi“ (US, BR)

22. 4., 19:30

Sono Centrum

Lori A. Williams & Christian Havel Quartet (US, AT)      

Omar Hakim & Rachel Z „OZ Experience“ feat. Linley Marthe & Louis Winsberg (US, FR, MU)

25. 4., 20:30

Besední dům

Kenny Barron (US)

26. 4., 19:30

Divadlo na Orlí

Katedra jazzové interpretace JAMU (CZ, SK, BG)

10. 5., 19:30

Sono Centrum

Christian McBride Big Band (US)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio