Jazz Sampler No. 56 – Únorová nálož jazzu zdarma

24. únor 2019

Sólovka učitele z Julliardu, holandský big band a malé kapely z Austrálie, Kanady, Francie i Ameriky. Stáhněte si náš další komplet desek zdarma.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

The Jazzmania Big Band – New Impressions (remastered)

Zajímavý holandský big band vede ostřílený dechař Peter Guidi. Remasterovaná nahrávka z roku 2002 zní pěkně a má aranžérsky i interpretačně silné momenty. Repertoár tvoří umně přetvořené standardy a několik Guidiho skladeb.

Sean Smither – Inherent Rhythms

Sólovka pedagoga z prestižního newyorského Julliardu se zabývá především rytmem. Děje se tak bez ohledu na žánry, i když hudba místy připomíná ethno jazz Joe Zawinula. Nad sofistikovaná rytmická pásma Smither nahrál kytaru a zřejmě s pomocí několika hostů i další nástroje. Povedené!

Charlie Eron – Thanks to Give

Dohledat jakékoli informace o mladém kytaristovi z Marylandu je nemožné, nicméně album jeho kvinteta rozhodně nezní amatérsky, ať už z instrumentálního nebo kompozičního hlediska. Pětice zajímavých skladeb se nese v duchu moderního jazzu.

The Sarto Klyn V – All Nerves

Ian Ferguson miluje přezdívky. „Fergo“ ho zjevně neuspokojovalo, a tak si vymyslel svůj stávající pseudonym. Zní temně a snad i strašidelně, stejně jako jeho hudba, kterou výstižně charakterizuje jako smooth-jazz-noir (můžete ji prý také říkat „přezdívkou“ jazz-soir). Bizarní projekt, který skvěle podtrhne hororovou atmosféru osamělé noci.

JR Quintet – Factory Rhythms

„Specializuji se na jazz, punk a metal,“ říká bubeník Olie Rundin, který v tomto Jazz Sampleru reprezentuje australskou scénu. Na své desce nabízí klasický straight-ahead jazz: jednu Monkovu skladbu a čtyři vlastní.

The Rain Dance Collective – The Tempest

Pětice vyzrálých francouzských a venezuelských jazzmanů uvádí jako své vzory Kennyho Wheelera, Ambrose Akinmusireho, Bena Mondera nebo Lageho Lunda – silné osobnosti s výrazně osobitým přístupem k hudbě. Kapela však z těchto hvězd pouze vychází a interpretuje vlastní repertoár tvořený skladbami lídra Francisca Garrida, který hraje na kytaru.

Lady J & the Jazz Cigarettes – Oolong: Live at Café Résonance

Montrealské kvarteto pod vedením altsaxofonistky Julie Warren zachytilo svoji současnou tvář – v podobě šesti jejích klidných kompozic – na příjemném živáku z konce listopadu. Poslechněte si, pokud vás zajímá, jak zní současná kanadská scéna.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.