Jazz Sampler No. 54 – Eklektická vánoční nadílka zdarma!

10. prosinec 2018

Petrohradský nu jazz, hudba z počítačových her v podání big bandu, chilský multiinstrumentalista nebo toskánský experimentátor. Stahujte vánoční porci alb zdarma!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Omar – Omar *2

Kvarteto z francouzského Tours hraje avantgardnější syrový jazz bez zbytečného přejemnělého filozofování. Uvolněnější momenty nabízí deska také, ovšem neklid a zvláštní dramatická nálada jsou všudypřítomné. Povedená je druhá skladba, která v závěru parádně vygraduje.

The 8-Bit Big Band – Press Start!

Nahrávku dotaženou po hudební i vizuální stránce má na svědomí mladý, ale protřelý newyorský basista a skladatel Charlie Rosen. Jeho 25členný pop-jazzový orchestr interpretuje skvěle zaranžované melodie z počítačových her. Třeba úprava znělky Super Maria je neodolatelná.

BADRO AND CYBERBLASTER – TRY EP

Dva vynikající a do posledního detailu propracované nu-jazzové tracky vznikly v Petrohradu. Zajímavým nápadem je užití samplů také z klasické hudby. Zkuste i další alba projektu, která lze alespoň streamovat.

Evacuation Plan – Difference Between Consciousness and Justification

Název vhodný spíše pro indie-rockovou kapelu mladých pozérů patří ve skutečnosti zajímavému holandskému kvartetu s nevšední všeobjímající estetikou. Poslechněte si alespoň titulní track, když už nic jiného.

Bigger Than Home

Britská kapela hraje spíše instrumentální rock, než typickou jazz-rockovou fúzi, nicméně nahrávce se čtyřmi songy nechybí nápady, ani pěkný zvuk.

The Diego Urbano Incident – LIVE AT CCK

32letý chilský hudebník je absolventem prestižního Thelonious Monk Institute, a tak ani nepřekvapí, že dobře ovládá klavír i vibrafon, který rozezvučí v první a čtvrté skladbě. Prostřední dvě představují jeho pianové trio, i když v trochu horší zvukové kvalitě.

Melbana – Portrait's approaches

Třípísničkový portrét blíže neidentifikovatelného projektu ze španělské Granady obsahuje flamenkové rytmy, solidní fusion i zatěžkané r’n’b beaty. Originální směska, která stojí za bližší prozkoumání.

Luca Gambirasio – Random Selection for a Jazz Club

Italský kytarista z malého městečka nedaleko Pisy vytvořil bizarní album s pochopitelně ironickým názvem. Zábavný úvodní track střídají experimentální zvukové koláže pro ty, které už normální hudba nebaví.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.