Jazz Sampler No. 53 – Užijte si zdarma japonský, švýcarský nebo britský jazz

12. listopad 2018

Tentokrát si můžete pošmáknout na vynikajícím funky-soulu z Bernu, africkém jazzu z Londýna, raritní kompilaci japonského jazzu a dalších libůstkách. Dobrou chuť!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

DJEFFRAH – Encounter at the Firmament

Soul, pop a jazz míchá ve své tvorbě švýcarská šestice, v níž jsou muži ve výrazné menšině. Produkce bohužel poněkud zaostává, ale hudebně je materiál jinak skvělý.

Maisha – Welcome to a New Welcome

Londýnské sexteto se našlo v odkazu modálního jazzu a tradici afrických rytmů, které zdatně kombinuje v meditativních i trans vyvolávajících plochách. Fakt, že jde navíc o záznam koncertu, účinek hudby jen násobí. Doporučujeme!

Seba Molnar – Live at Centre Street

Studentské partě, hrající směs coltraneovského jazzu a moderní fusion, dominuje vyzrálý saxofon Sebastiana Molnara. Ani jeho spoluhráči instrumentálně nezaostávají, jak dokazují nahrávky celkem šesti frontmanových skladeb.

In-Dreamview – In-Dreamview

Deset atmosférických kompozic na hranici jazzu a snového rocku si natočil americký multiinstrumentalista, který si říká pouze Matt, úplně sám. Kytary, piano, basy, bicí, ale i veškerý mix a produkci zvládl „spíchnout“ ve svém domácím studiu v New Jersey.

Wesley Case – Themselves, They

Čistá kytara a solidní tenorsaxofon jsou hlavními nositeli myšlenek na této pěkné a skutečně profesionální nahrávce kvarteta z texaského Dentonu. Repertoár tvoří převzaté skladby hned několika brazilských autorů, ale i tři vlastní kusy lídra kvarteta.

Magical Mystery Mix – 70s Japanese Jazz

Přes hodinu dlouhá pestrá kompilace mapuje bez bližších detailů japonskou jazzovou scénu 70. let. Po sluchu bychom asi těžko poznali, že nejde o „západní“ nahrávky, ale to je vlastně asi ten nejlepší kompliment, který lze této směsce dát.

Neil C. Young – Chick​(​pea) Soup

Album britského kytaristy je z těch, které nestrhnou, ani neurazí, prostě jen příjemně vyplní pár desítek minut (co by jiní dali ale aspoň za to, že?). Pět skladeb hezky plyne v různých stylech, jak by to člověk od takové kapely přesně čekal. Zkuste jim dát šanci.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio