Jazz Sampler No. 51 – Jazz zdarma (nejen) pro otrlé

19. září 2018

Floridský funk, maďarský free jazz, ale i mix jazzu a hip-hopu z makedonského venkova mapuje naše nová várka jazzu zdarma. Na nic nečekejte a stahujte!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Skallop – s1ngles, vol. 1

Těžko říct, zda hudba téhle floridské kapely je opravdu na sto procent improvizovaná, jak tvrdí popis nahrávky. Tak či onak, první track koncertního záznamu má pořádný groove a další dvě skladby i přes horší zvukovou kvalitu taky pořádně šlapou.

UHHM

Vyzrálost, muzikalita i virtuozita mladého amerického tria překvapí už po několika vteřinách. Některé z kompozic jsou výrazně avantgardní a sofistikované, jiné přímočaře rockové, vždy ale skvěle provedené a pěkně natočené.

Contemporary Bhajan Society – 01

Maďarský free jazz natočený v obsazení citera – kytara – klarinet/elektronika – bicí je jen pro otrlé. Nicméně kombinace západních jazzových vlivů s prvky východních kultur se v tak svobodném kontextu neslyší zrovna často. Schválně, jestli vydržíte všechny tři přibližně 40minutové sety.

Jazz on Mars – Jazz on Mars 2

Osm muzikantů z malého katalánského městečka natočilo šest kompozic baskytaristy a altsaxofonisty Artura Pàmiese. Klasické jazzové nástroje doplňují na příjemně plynoucím pop-jazzovém albu některé méně obvyklé – další lokální nadšenci přispěli hrou na marimbu nebo cello.

happy dude – In Passing

Beaty, samply a bluesové motivy zafungují pokaždé. Tentokrát jde sice jen o dva tracky, zato jejich autorem je producent žijící doslova uprostřed ničeho – ve vísce Trap na makedonském venkově.

Robyn Steward – Brewing in Battersea

Ambientní trubka se spoustou efektů a nekonečné meditativní plochy, to je sólový projekt londýnského trumpetisty, vytvořený jako zvuková kulisa pro stejnojmennou akci. Hoďte se do jazzového zenu!

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio