Jazz Sampler No. 47 – Stahujte hiphopové a funky fúze zdarma

9. květen 2018

Volná improvizace k trackům Kendricka Lamara nebo soundtrack k brazilskému erotickému filmu ze sedmdesátých let. Zkuste květnový sampler!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Erlon Chaves – Procura​-​se uma virgem

Nejvíce ceněné album již dávno nežijícího brazilského pianisty a skladatele Chavese je zároveň soundtrackem ke stejnojmennému lechtivému filmu z roku 1971. Typicky teplý sedmdesátkový zvuk, hammondky, smyčce,… Nechybí už opravdu nic.

The Blues Dream Box – You Could Sleep Twice Tonight

Bizarní, ale hudebně vyzrálá směs jazzu, punku a funku zní místy jako zdrogovaní a o dvacet let mladší minus123minut. Zkuste třeba jejich verzi známého standardu Cherokee.

Chris McCarthy – Vol. 1: Rap Like You're Drowning

Takhle má vypadat dnešní kombinace jazzu s rapem! Pět tracků navíc vzniklo nezvyklým způsobem: zatímco v hip hopu rappeři obvykle improvizují nad pevně daným základem, dvojice McCarthy/Kim naopak vzala již existující hlasové stopy známých rapperů a doprovodila je spontánní improvizací. Výsledek stojí za to!

Leonie Evans – Solo Recordings Part 3

Britskou písničkářku bychom mohli přirovnat třeba k rané Norah Jones. Stejně jako ona kombinuje tradiční písničkářství s blues a jazzem. Zpívá pouze převzaté songy, ale poslouchají se příjemně.

Eric Klaxton – Wrong Brain Session

EP amerického tenorsaxofonisty nabízí dvě původní skladby v podání jeho sexteta. Lídrovi sekunduje jeho bratr na trubku a živelná rytmika s Rhodes pianem.

Testa Nata – Sleepy Girl Collection

Italsko-americká skladatelka a producentka je schopna vystřídat několik hudebních stylů hned během jedné skladby. Na sofistikované r’n’b beaty vrší jazzové harmonie, zběsilé prokomponované melodické linky a bohaté vokály, kterými přispělo hned několik hostů. Příjemné překvapení.

The Monk Batucada – Visões Psicodélicas

Název kapely překvapivě neodkazuje na slavného pianistu, nýbrž „jen“ na basistu této šestice Gasolinea Monka. Zato brazilskou batucadu už v hudbě uslyšíme jasně. Pianista Paulo Neves pochází ze Sao Paula a typický místní perkusivní žánr ho nepochybně ovlivnil. Fusion plná vesmírných zvuků a elektrického piana na rytmicky intenzívním pozadí překračuje žánry, stejně jako další nahrávky tohoto výběru.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio