Jazz Sampler No. 46 – Úlety i easy listening ke stažení zdarma

26. březen 2018

Pop-jazz z Olomouce, gypsy jazz ze Švýcarska, skandinávský jazz z Washingtonu nebo běloruská avantgarda. Svět je už opravdu naruby!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Blue Apple – Miles in Chains

Pětici příjemných pop-jazzových skladeb natočilo sexteto z Olomouce v novém obsazení. I když jde převážně o instrumentální kompozice, vycházejí z „příběhů o životě, osamění a hledání cíle“. Za poslech stojí i další dostupná alba kapely.

Balkalé – HORA

Prvotřídní gypsy jazz se špetkou balkánské melodiky, ovšem v podání – světe, div se – švýcarské kapely. Dva kytaristé, basista a zpívající houslistka hrají zřejmě vlastní skladby, ale do repertoáru dokážou stylově začlenit i standard Prelude to a Kiss.

Nick Natalie – Hilarious & Serious

Zkušené kvarteto saxofonisty z Washingtonu D. C. patří k těm jazzovým kapelám, které se vydatně inspirují také v rocku nebo písničkářství. Jak ukazuje kompozice Witdrawn, umí ale i vkusně zjemnit. Škoda, že nahrávky jsou jen tři.

The Sarto Klyn V – Wanderlust

Jako „chuť cestovat“ by se dal přeložit název britského projektu a je pravda, že ambientně-jazzové tracky plné elektroniky a prostorově znějícího saxofonu nebo trubky nás rychle přenesou kamsi daleko. Osm skladeb je sice trochu na hranici kýče, ale k jejímu překročení mají ještě kus cesty.

Manitou Quartet – Demo

Povedený demáč kanadského pianového kvarteta obsahuje skladby Billyho Strayhorna nebo Davisova druhého kvinteta, stejně jako nové původní kompozice. Nic nového, nic překvapivého, ale na jeden dva poslechy příjemné.

Lee Daniels Quartet – Deep Mirror Lake

Stejně jako titulní kompozice z alba postaršího amerického kytaristy, nepostrádá ani šest dalších nápad a silná místa. Zvuková kvalita (hlavně klavíru) by mohla být lepší, ale jako kulisa k práci funguje deska dobře.

Fantastic Swimmers Concertography – Rejtan Suite

Živá nahrávka již řadu let fungujícího běloruského freejazového projektu je dostatečně bizarní na to, abyste si ji poslechli. Možná je to jen zdání, ale vliv ruských hudebních velikánů jakoby byl patrný i v hudbě tohoto netradičního tria multiinstrumentalistů.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.