Jazz Sampler No. 44 – Stáhněte si zdarma eklektický jazz z celého světa

5. únor 2018

Argentinský swing, francouzský nu jazz, newyorský experiment nebo gypsy jazz z Petrohradu. Únorový výběr hudby ke stažení zdarma nemohl být pestřejší.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Jandinga Jazz Quinteto – Na Rua

Dobře swingující argentinské kvinteto si za repertoár zvolilo jazzové standardy, a to jak starší typu Mack the Knife, tak o něco mladší jako třeba Donna Lee. Nevynechali ani dvojici oblíbených groovovějších skladeb Alligator Boogaloo a Sidewinder.

Jaze Baqti – Art Modeste

Na této eklektické nahrávce, která vznikla ve francouzském La Mans, se mísí jazz se soulem, r’n’b i world music. Je dalším z příkladů toho, jak může dopadnout spojení zdatných instrumentalistů s šikovným hiphopovým producentem. Zkuste třeba zajímavé tracky Strikes Back nebo The Ladder.

Housewarming Project – "at_Home​/​at_Play" EP

Křehké i téměř taneční písničkářství v podání trojice newyorských talentů (piano–zpěv–dechy) překvapuje svým stylovým rozpětím s každou falší skladbou. Záznam domácího koncertu lze shlédnout i na videu.

Rainbow Bridge Vibratory Color/Sound Experiment – Downstream

Beat a jedno velké basové sólo. Zajímavý projekt zřejmě sólového kreativce z amerického Colorada dvacet minut energicky plyne, aby se nakonec zklidnil do meditativních ploch ve skladbě Lost/Found. Další várku kontemplativní hudby nabízí i toto album ze stejné dílny.

Tom Pierson Orchestra – Last Works

Pod třinácti stylově rozličnými skladbami pro big band stojí původem americký skladatel a jazzový pianista (ročník 1948) Tom Pierson, dnes usazený v Tokiu. Jeho životní příběh stojí za pročtení – dirigoval v Metropolitní opeře, psal hudbu pro filmy Woodyho Allena a všechny své zkušenosti otiskl i do tohoto nedatovaného alba.

SPb Ramblers – First Recordings

Tři nahrávky neworleanského/gypsy-jazzu jsou ideální množství na to, aby potěšily a nezačaly nudit. Charakteristickým znakem kapely je trojhlasý zpěv a skvělý swing, který v Petrohradu snad opravdu musel spadnout z nebe.

Amparo Domian – Live in IMER

Také druhá argentinská kapela tohoto výběru interpretuje hned několik standardů. Na živou nahrávku z loňského prosince navíc přidala vlastní povedené Dœm Blues nebo brazilskou klasiku Samba em Preludio. Všemu dominuje zpěv mladé zpěvačky Amparo.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio