Jazz Sampler No. 42 – Stahujte zdarma moderní big bandy i argentinskou fúzi

27. listopad 2017

V mimořádně úrodné listopadové nadílce jazzu zdarma nechybí vynikající hudba z Argentiny, Ameriky, Holandska i Česka.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Strom stínu a Bucinatores orchestra

Je skvělé, že tento mimořádný počin lze stáhnout za dobrovolný poplatek. Alternativní rockové trio zde spojuje síly s jazzovým big bandem, pro který kompozice zaranžoval pozounista Jan Jirucha. Nebývalé album nejen na české poměry.

orquestacosa – ifnición

Vynikající fúze šestičlenné kapely z Argentiny míchá jazz s písničkářstvím nebo art rockem. Řada z deseti skladeb na sebe navazuje a vytváří tak epické hudební příběhy.

Paul Jones with Leon Boykins and Rajiv Jayaweera

Velmi příjemně se poslouchá tahle téměř cool–jazzová novinka newyorského saxofonisty a skladatele. Doprovázejí ho pouze kontrabasista s bubeníkem a jemný tón jeho nástroje tak krásně vyniká. Vlastní, moderně laděné skladby míchá se standardy a celek působí kontrastně a vyváženě zároveň.

Kurt Kotheimer – ROMCOM II

Zní to jako klišé, ale tohle prostě musíte slyšet! Těžko zařaditelné strhující album by se dalo stylově umístit mezi soudobý jazz, nu jazz a elektronickou hudbu a je dobrým příkladem, kolik „parády“ dokážou vytvořit pouze čtyři muzikanti.

Jon Keatzin – Home Cooking

Americký saxofonista Keatzin si splnil životní sen natočit a vydat desku se svou vlastní hudbou. Má na co být pyšný. Jeho kompozice nepostrádají silná místa a po technické stránce nechybí nahrávce ani plně profesionální zvuk.

Thijmen Schoute – Chapter 3. Heritage

Zdatný holandský pianista na svém třetím sólovém albu vzdává hold ikonám jazzového klavíru. „Powellovské“ a „hancockovské“ inspirace jsou zjevné, jiné méně čitelné, ale nakonec o to překvapivější.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.