Jazz Sampler No. 41 – Stahujte jazzová alba zdarma

23. říjen 2017

Progresivní londýnská dechovka, minimalistický Ronin Nika Bärtsche nebo originální chorvatská fúze jazzu s rapem. Stáhněte si zdarma sedm pozoruhodných alb!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Nik Bärtsch’s Ronin – Live

Tři starší skladby ke stažení zdarma nečekaně nabízí svébytný švýcarský groover, vydávající dnes desky u ECM. Jde sice o nahrávku z roku 2006, ale už ta rozhodně nepostrádá charakteristické prvky Bärtschovy pozdější tvorby. Za jak dlouho najdete první dobu v úvodní skladbě?

Brass Funkeys – Live @ The Brooklyn Bowl

Energický záznam koncertu natočila osmičlenná londýnská dechovka. Její členové tvrdí, že vycházejí z neworleanských tradic, nicméně inspirací mají ve skutečnosti mnohem víc. Ve třinácti skladbách zaznamenaných loni v listopadu uslyšíme kromě jazzu i reggae, balkánské dechno nebo funk.

Quentin Cholet – Cholet Osypov Reydet

Trio vedené bubeníkem Choletem interpretuje široké spektrum oblíbených jazzových skladeb, mj. Shorterovu Fee Fi Fo Fum nebo U. M. M. G. Billyho Strayhorna. Zjevně mezinárodní trio (název alba tvoří příjmení členů) působí v Berlíně a album je jejich první společnou nahrávkou.

Nick Forrest – Bridges Over Bodies of Water

Poklidné beaty a nujazzové samply k nám v tomto případě připlouvají až z Austrálie. Deseti trackům dominují elektrické klávesy, vokály a příjemné groovy, které společně vytvářejí pohodovou kulisu. Zkuste i další alba zdarma z produkce labelu Communications Records.

Smack Talk – Domestication

V čele nezvykle obsazeného sexteta stojí tři saxofonisté. V biografii se sice odkazují na Coltranea či Shortera, ale jejich přístup je mnohem modernější a eklektičtější. Umně využívají veškerých možností průrazného témbru, občas navíc umocněného elektronikou. Favorit výběru!

Spleen G – Aquarium Giraffe

Směs jazzu, funku, hip hopu, rapu a rocku, jak ji neznáte. V hudbě chorvatské kapely se žánry zcela neprolínají, spíš existují tak nějak vedle sebe, což ji nepochybně odlišuje od jiných, kdyby nic jiného. Zajímavě zní i rap v chorvatštině.

BADBADNOTGOOD – BBNG

Vyklidněné beaty a elektrické piano jsou většinou zárukou dobré chilloutové nahrávky. Nejinak je tomu i u téhle partičky z kanadského Toronta, jejíž alba patří na serveru Bandcamp k hodně populárním.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.