Jazz Sampler No. 38 – Jazzová nadílka uprostřed léta

28. červenec 2017

Chick Corea a George Duke v roli hostů, davisovská fúze z Argentiny nebo skvělý gypsy jazz z Francie. Stahujte nová alba zdarma a legálně!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Ruslan – Ruslan

Eklektické album původem ukrajinského klavíristy Ruslana Siroty je velkým překvapením. Ohromí virtuozita s jakou „jazzově“ improvizuje, ale překvapí i jako popový autor a producent. Díky úspěšné kariéře ve Spojených státech se mu ke spolupráci navíc podařilo získat Chicka Coreu, George Dukea a Stanleyho Clarkea!

Latcho Swing – Blue Winter EP

Celkem dvě gypsy-jazzová EP (loňské a letošní) nabízí ke stažení zdarma trojice mladých talentovaných muzikantů z francouzského Rennes. Zručně ovládají tradici a jejich nahrávky navíc mají pěkný zvuk.

Raphael Zapp Trio – Farbverlauf

V pětici skladeb německého klavírního tria se míchají kapelníkovy vlastní skladby a známé standardy. Celý repertoár je pojatý jako příjemné zvukomalebné koláže, kde ze zprofanovaných melodií vznikají zcela nové skladby.

Montaña Electrica – Jungles and Tropics

Retro zvuk prostupující žhavou novinku pětice z Buenos Aires vybízí k poslechu od první vteřiny. Originální fúze vychází z funku a groovu, art rocku, ale i z jazzu a blues. Nechybí zpěv, bohaté dechy, ani občasná sóla. Intenzivní!

CGSW – Acedia

Kanadští CGSW se zhlédli v raných jazzrockových experimentech Milese Davise. Ve své hudbě mají však i líbivější pasáže, stejně jako nápadité experimentální remixy vlastní tvorby.

日没MEGAPLEX – 仮想メガプレックス1​.​0

Ambientní japonská obskurnost vyhrabaná v jakémsi patnáct let starém mailu. Elektronický groove, spousta prostoru a elegantně poletující trubka. Výsledkem je dobře poslouchatelná podivnost.

Dan Voss – 6 Fragments

Saxofonista Voss nahrává volné improvizace, které pak v počítači střídmě edituje nebo doplňuje o další zvuky. Jeho styl lze popsat jako alternativní ambient, ale není třeba se bát – šestice krátkých stop je melodická a neocení ji jen jazzoví nerdi.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.