Jazz Sampler No. 37 – Tentokrát za jazz nemusíte platit

3. červenec 2017

Portugalský rap v jazzu nebo skvělý norský mainstream, který vůbec nezní skandinávsky. Stahujte zdarma a legálně!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

J O E M O O K – Live Sessions I & II

Nápaditou prokomponovanou fúzi současného jazzu, rhythm & blues a portugalského rapu přináší šestice mladých muzikantů z Lisabonu. Skladby jsou na malém EP pouze dvě, ale obě zato doprovází video natočené v bytě plném jazzových plakátů a vinylů na stěnách. Favorit výběru!

Eirik Svela – West of the Moon

Příjemný vokální jazz v podání zpěvačky Live Sollid Schulerud a dalších šesti muzikantů pochází sice z Osla, ale se zadumaným skandinávským jazzem nemá nic společného. Pěkné skladby v chytrých aranžmá, navíc se dvěma hostujícími dechaři.

Joomanji – Manji

Skvěle zprodukovaná směs hip-hopu a jazzu v podání kalifornského projektu Joomanji už sotva může být víc cool. Spousta hostů, spousta samplů, spousta skladeb. Stojí za poslech!

John Jacks feat. Edie Rose – What Comes Next

Nakřáplý a drzý hlas britské zpěvačky připomíná Dianu Krall a pěkně sedí do pěti původních skladeb pianisty a kapelníka Johna Jackse, jedné dokonce v povedeném bigbandovém aranžmá. 

Yvan Poisson – Recycled Jazz

Táhlé dunivé beaty a vlastnoručně natočené samply jsou základními stavebními kameny pro švýcarského producenta Poissona. Jeho tvorba neohromí geniální invencí, ale má charakteristickou „noir“ atmosféru.

Kendall Carter – Forest Lane Sessions

Samotné hammondky a bicí sice nejsou úplně běžné obsazení, ale když se sejdou dobří muzikanti, výsledkem může být plnohodnotná „nealternativní“ hudba, která skvěle swinguje. Přesně jako v případě varhaníka Cartera a bubeníka Justina Heaverina.

Charlie Hearnshaw & Coach York – Indevout

Groove a chytlavé funkové motivy saxofonu britského jazzmana Hearnshawa, to je deska Indevout, stará už jedenáct let. Harmonie i basové linky si lídr předtočil sám, bicí pak ve studiu doplnil zkušený Coach York. 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.