Jazz Sampler No. 30 – Stahujte zdarma jazzová alba

11. listopad 2016

Po měsíci přinášíme další přehled jazzových alb, která jsou na internetu legálně a zdarma ke stažení. Víte o dalších? Pošlete nám svůj tip na email jazz@rozhlas.cz!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Asaf Sirkis – Full Moon

Obsáhlá „bestofka“ mapuje tvorbu původem izraelského bubeníka Sirkise, dnes úspěšně etablovaného v Londýně. Jeho hudba je ovlivněná moderním jazzem, fusion i kulturou středního východu a pochvalně se na její adresu vyjádřil například legendární britský bubeník Bill Bruford nebo přední jazzoví publicisté.

 

Alexandra Lerta, Vasilis Stefanopoulos – Induologue

Z letošního dubna pochází vydařená nahrávka sedmi skladeb v minimalistickém duu zpěv–kontrabas. Prvotřídní muzikanti však ani nikoho dalšího nepotřebují. Jejich více či méně přetvořené standardy se navíc povedlo zachytit ve skvělé technické kvalitě.

 

Dafrofake – Sonar

Kolekce devíti chilloutových instrumentálek mladého britského tvůrce míchá hip hop s přístupnými jazzovými harmoniemi a motivy, navršenými na sebe často několika kytarami. Produkce by mohla být lepší, ale úplně špatná není.

 

Charlie Hearnshaw Trio – Point Bar & Grill_01

Na živáku z anglické hospůdky se skvělou atmosférou hraje akustické trio v čele s vynikajícím klarinetistou/saxofonistou směs standardů ve starobním, ale nesmírně chytlavém podání.

 

Mosstone – Hubbub

Americký basista vystupující pod pseudonymem Mosstone připravil pro svou sólovku efektní přehlídku své virtuozity. Nejrůznější typy svého nástroje – akustické i elektrické – používá často netradičním způsobem a vytváří osobité kompozice vycházející z minimalismu, stejně jako současného jazzu.

 

Private Time – released

Těžko říct, zda se za malou kompilací starších nahrávek skrývá jeden muzikant nebo celá kapela. Jisté je, že autor pochází z Brooklynu a ve svých příjemně znějících nahrávkách kombinuje groovy a snové plochy. Místy laciné, ale nikoli bez nápadu.

 

Glas – Glas at Brötz

Dva velmi intenzivní freejazové sety byly natočeny živě ve švédském Göteborgu už před více než čtyřmi lety. Standardní jazzové kombo v čele se saxofonem a pozounem na nich doplňuje Gunnar Backman. Hraje na netradiční bezpražcovou kytaru a v reálném čase pracuje i s elektronikou.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio