Jazz Sampler No. 29 – Podzimní nadílka jazzových alb zdarma

12. říjen 2016

Také začátek podzimu byl štědrý na jazzová alba, která hudebníci zpřístupnili na webu legálně a zdarma ke stažení. Přinášíme jejich další přehled.

Každé z nich stáhnete po kliknutí na jeho titulek nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Jerry González & Miguel Blanco Big Band – A Tribute to the Fort Apache Band

Převážně ve stylu kubánského jazzu se nese osm původních i převzatých skladeb vynikajícího madridského big bandu. V rámci výrazně energického alba zaujímají dostatek prostoru také kontrastní impresionistické plochy.

 

Claudia Vorbach – Come Down Easy

Německou zpěvačku lze zařadit do kategorie folk-jazzových vokalistů jako Terry Callier nebo Joni Mitchell. Doprovází se sama na kytaru či piano, ale většina jejích vlastních písní byla natočena v podání tříčlenné kapely a hostujícího flétnisty.

 

Sixto – B's FUNstallation

Deska chorvatského akustického sexteta přináší původní skladby jeho členů. Dojem z dobrých kompozic v duchu současného jazzu s vlivy blues i latinsko-amerických rytmů nezkazí ani rozladěné piano.

 

Laureano Mucciacciaro – Avenarius

Argentinského kytaristu výrazně ovlivnil John Scofield a stejně tak i tvrdší rock. Zajímavý kontrast se stěnami zkreslených kytar vytváří na několika místech klarinet a saxofon hostujících muzikantů.

 

Madrakoukos

Trio z řeckých Atén již sice neexistuje, ale jeho elektro-akustická fúze stojí za pozornost. Pětici skladeb dominuje naefektovaná trumpeta a nejrůznější syntezátory, zatímco groove vytvářejí akustické bicí a perkuse.

 

Various Artists – Futuristica Rare

Nu jazz, soul-jazz či hip-hop jsou styly, které najdeme na kompilaci britského vydavatelství. Hledáte kulisu pro sobotní večírek s přáteli na terase vašeho newyorského apartmá? Zkuste toto album.

 

Dan Haedicke – In All the Ways

Precizní aranžmá a produkce tohoto alba míchají jazzové prvky s bossa novou, blues a především osobitým melodickým cítěním mladého amerického kytaristy. Základní kvartet doplňuje na jeho debutu několik hostů: zpěvačka, saxofonista a flétnista.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.